Ui
Ui

Ui

Gesnipperd en gefruit kennen we hem allemaal, maar de ui verdient meer credits. Gun deze kleine, Hollandse smaakmaker eens een hoofdrol. In een hartige taart met tomaat en ui bijvoorbeeld, of bij risotto met zoete ui en spek.

Uiensoep met gruyèrekaas
Je kunt geen kookboek openslaan zonder dat de ui als smaakmaker wordt gebruikt. Toch zijn er genoeg recepten waarin uien zelf in de spotlight staan. Denk bijvoorbeeld aan uiensoep met gruyèrekaas of Hollandse hachee met rode wijn. Wist je trouwens dat de ui familie is van prei, bieslook én knoflook?

Bak ze kort
De uienfamilie is groot en divers. Van zoete uien en zilveruitjes tot bosui. Bosui kan zowel warm als rauw gegeten worden. Rauw zijn bosuitjes heerlijk in een salade of soep, in een omelet, gestrooid over voorjaarsgroenten of op een boterham met kaas. Liever warm? Stoof, bak of wok bosui dan heel kort, anders gaat de smaak verloren.

Ingemaakte uien

Ingemaakte uien

  1. Pel de rode uien en snijd ze in ringen van een ½ cm dik. Doe de uien in een brandschone pot met inhoud van 1 liter (per 20 porties).
  2. Breng het water met de suiker en het zout aan de kook. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Roer er de rodewijnazijn door en schenk het mengsel over de uien in de pot. Sluit de pot en laat minimaal 2 dagen in de koelkast op smaak komen voor gebruik.