Zandkoekjes
Zandkoekjes

Zandkoekjes

Zandkoekjes zijn de koekjes der koekjes. Het deeg is snel gemaakt en je kan met uitsteekvormpjes, specerijen en zelfs chocolade alle kanten op. Alle ingrediënten voor de perfecte zondag-bakdag!

Zandkoekjes maken

Zandkoekjes maken

  1. Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met koele handen tot een samenhangend deeg. Rol tot een bal en verpak in vershoudfolie en laat het 30 min. in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas koekjes uit het deeg. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat afkoelen, bij voorkeur op een rooster.
Wat zijn zandkoekjes?

Wat zijn zandkoekjes?

Zandkoekjes zijn koekjes gemaakt van zanddeeg. Waarom de naam zand? Door de korrelige structuur van het deeg. Zanddeeg is vaak de basis voor andere koekjes en gebak. Je kunt er dus allerlei smaakvariaties mee maken!

Voeg bijvoorbeeld citroenrasp of specerijen toe voor zandkoekjes met citroen of koekjes met speculaaskruiden. Tip: zet na het uitsteken de koekjes nog even in de koelkast, zo heb je minder kans dat de vormen uitlopen.

Zandkoekjes versieren: glazuur maken

Het leukste van zandkoekjes bakken – behalve het opeten – is natuurlijk het versieren! Opties genoeg bij het koekjes versieren, maar de meest gebruikelijke versiering is glazuur. Dat is in principe wit, maar door er cacao of kleur aan toe te voegen, kun je het hele kleurenpalet maken. Bijvoorbeeld deze herfstige koekjes met gele, oranje en rode kleurstof.

Op een natuurlijke manier kleuren kan ook. Zo kun je met bietensap koekjes met roze glazuur maken. Met dik glazuur kun je heel goed tekenen. Om grotere oppervlakten te glazuren, moet glazuur wat dunner (‘lopend’) zijn. Verdun daarvoor een deel van het dikke glazuur met een paar druppels water.

Zandkoekjes versieren: glazuur maken
Zandkoekjes bewaren

Zandkoekjes bewaren

Zelfgemaakte zandkoekjes kun je 3 dagen in een luchtdichte trommel bewaren. Het deeg kun je ook invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar. Ontdooien kan een paar uur in de koelkast, tot het soepel genoeg is om uit te rollen en uit te steken. Andere tip: vries het deeg als rol in en snijd voor het vriezen in plakjes. Zo kun je precies het aantal koekjes dat je wil bakken eruit halen. Handig!