Bramen
Bramen

Bramen

Ze zijn er weer, onze zomerfavoriet, de bramen! Heerlijk voor in je smoothie, (fruit)salade of een jam. Wist je dat de bramen, net als de framboos een verzamelvrucht is. Een braam is namelijk een klein trosje fruit, die is opgebouwd uit heel veel bolletjes of deelvruchtjes. En hoe groter de braam, hoe lekkerder hij is!

Wat kan je maken met bramen? 

Wat kan je maken met bramen? 

Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze lekker uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Verwerk ze bijv. in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak. Maar probeer ze ook eens in een groentesalade met ijsbergsla, fricandeau of maak er jam van! Een heleboel keuze dus.

Hoe kan je bramen het beste wassen? 

Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder pas na het wassen de kroontjes en steeltjes met je duim en wijsvinger of een scherp mesje.

Hoe kan je bramen het beste wassen? 
Hoe bewaar je bramen? 

Hoe bewaar je bramen? 

Je kunt bramen het beste uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Daar zijn ze twee dagen houdbaar. Haal eventueel beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de anderen. Als je de bramen niet direct verwerkt, kun je ze ook invriezen. Doe ze in hersluitbare diepvrieszakjes en vries ze in. In de diepvries (bij -18°C) kun je de bramen dan tot 12 maanden bewaren.

Hoe krijg je bramen uit je kleding? 

Je kan bramen en eigenlijk alle bessenvlekken het beste verwijderen door de boel te laten weken in azijn. Dompel de vlek onder in een grote kom of bak met water en witte azijn. Laat het kledingstuk 2 á 3 uur weken. Spoel het kledingstuk uit en laat het drogen in de zon. Eventueel kan je het ook nog in de wasmachine gooien.

Hoe krijg je bramen uit je kleding? 
Eton mess cheesecake met bramencrème en oreobodem

Eton mess cheesecake met bramencrème en oreobodem

Ingrediënten

12 personen

70 g

ongezouten roomboter

298 g

Oreo-koekjes

8 blaadjes

gelatine

500 g

mascarpone

500 g

volle Franse kwark

75 ml

ahornsiroop

1

vanillestokje

1

citroen

250 g

diepvries bramen

250 g

ricotta

75 g

poedersuiker

1

meringue vanille en aardbei*

100 g

verse bramen

2 takjes

verse munt

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • ronde springvorm (Ø 18 cm)

  • spuitzak

  • Russian piping tips

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Doe de boter en 250 g oreokoekjes in de keukenmachine en maal fijn. Verdeel de kruimels over de bodem van de vorm en druk gelijkmatig aan. Week de blaadjes gelatine 5 min. in een ruime kom water. Doe de helft van de mascarpone en de kwark in een kom en meng goed.
  2. Verhit de ahornsiroop 1 min. in een steelpan. De ahornsiroop moet warm zijn, maar niet heet. Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit, los op in de ahornsiroop en voeg toe aan het roomkaasmengsel. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Meng erdoor. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil erboven, voeg de helft van de ontdooide bramen erdoor en schep om. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Duw met de achterkant van je lepel een deel van de ontdooide bramen naar de zijkanten zodat ze straks uit de vorm goed zichtbaar zijn. Laat minimaal 4 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
  3. Meng de rest van de mascarpone met de ricotta en laat tot gebruik afgedekt in de koelkast staan.
  4. Maak kort voor het serveren de bramencrème. Doe de rest van de diepvriesbramen in een klein steelpannetje en kook kort tot ze zacht worden. Prak fijn met een vork. Schep het mengsel in een zeef boven een kom. Druk met de achterkant van je lepel zo veel mogelijk van de saus eruit maar zorg ervoor dat de pitjes achterblijven. Je houdt ongeveer 50-75 ml sap over. Roer met een garde de poedersuiker erdoor. Begin met een deel en voeg eventueel meer toe tot dat je een stroperige saus hebt.
  5. Besprenkel 2-3 el van de bramensaus door het mascarpone-ricottamengsel en roer een beetje door zodat een gemarmerd is. De rest van de bramensaus gebruik je later. Schep het mengsel in de spuitzak.
  6. Neem de cheesecake uit de koelkast en verwijder voorzichtig de springvorm. Spuit in mooie toefjes van verschillende formaten op de taart. Herhaal tot de taart mooi versierd is. Breek de merengue en de rest van de oreokoekjes in stukjes en leg tussen de toefjes. Verdeel ook de verse bramen tussen. Besprenkel met de rest van de bramensaus en garneer met een paar blaadjes munt. Gebruik alleen de kleinste blaadjes.