Vijgen
Vijgen

Vijgen

Vijgen zijn één van de oudst bekendste vruchten. Het is een gezonde delicatesse als voor- en hoofdgerecht en ook heerlijk als tussendoortje. Vijgen zijn zoet, droog en aromatisch en hebben een eigen, delicate smaak. Combineer vijgen in gerechten met niet te veel ingrediënten. Zo komen ze het beste tot hun recht!

Wat is een vijg?

Wat is een vijg?

De vijg is de vrucht van bomen van het geslacht Ficus. Bekend is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). Vijgen zijn zogenaamde schijnvruchten, omdat ze worden gevormd uit de bloembodem en bloemen van de vijgenboom. Ze variëren in kleur van lichtgroen tot dieppaars en elke kleur heeft zijn eigen smaak. Het vruchtvlees is wit tot roze. Vijgen behoren tot de zoetste vruchten door het hoge natuurlijke suikergehalte

Wanneer is een vijg rijp?

Of vijgen rijp zijn kun je vaak zien maar ook voelen. Als ze zachter aanvoelen en donkerder of geler worden zijn ze rijp. De onderkant wordt ook groter en soms barsten ze ook een beetje open.

Wanneer is een vijg rijp?
Hoe kun je vijgen eten?

Hoe kun je vijgen eten?

Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.

Hoe bewaar je vijgen?

Vijgen kunnen maximaal 5 dagen in de koelkast goed bewaard blijven. Als je ze invriest kun je ze wel tot 9 maanden in de diepvries bewaren. Moet het wel minimaal -18 graden zijn.

Hoe bewaar je vijgen?
Vijgen-burratasalade met parmaham & basilicum

Vijgen-burratasalade met parmaham & basilicum

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 4 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Hak grof. Snijd de vijgen vanaf de bovenkant kruislings in, maar niet helemaal door. Laat de onderkant vastzitten. Scheur de blaadjes van het basilicum grof.
  2. Klop een dressing van de olijfolie, azijn en honing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Verdeel de sla en vijgen over een platte schaal. Laat de burrata uitlekken, snijd in stukken en verdeel over het midden van de salade. Maak roosjes van de parmaham en zet tussen de vijgen.
  4. Besprenkel de salade met de dressing en bestrooi met het basilicum, de pistachenoten en wat peper.