Een pla(n)kje kaas, een tosti met kaas, Patricia Kaas of een kaasfondue waar je warm van wordt; kaas is er in vele vormen en smaken waar je eindeloos mee kunt variëren. Hoe? Wij helpen je op weg met verrassende recepten.

Kaasplank
Je etentje afsluiten met een mooie kaasplank is leuk en lekker. Maar als het op kaas aankomt, is smaak erg persoonlijk. Voor de één kan de kaas niet ‘blauw’ genoeg zijn, voor een ander heeft een milde kaas al voldoende pit. Hoe maak je een kaasplank met voor ieder wat wils? Belangrijk: bouw de kaasplank goed op.

Kaasgroepen
Kaas kun je grofweg indelen in vijf kaasgroepen: de geiten- en schapenkazen; wittekorstkazen; halfharde en harde kazen; rodekorstkazen en blauwaderkazen. Deze kazen lopen in smaak op van mild naar extra pittig. Die opbouw volg je ook bij het eten van de kaas. Terug naar de plank: kies uit elke groep één kaas en houd ongeveer 75 gram kaas per persoon aan. Wat serveer je erbij? Zoet en brood. Confituren, honing, noten en kletzen- of vijgenbrood versterken de smaak van de kaas. Brood neutraliseert deze weer.

Kaasfondue
Lekker, romantisch en makkelijk: de kaasfondue. En ook met de smaak van kaasfondue kun je variëren in smaak (van mild tot pittig). Je kunt ‘m met vlees, vis of vegetarisch maken. Kinderen vinden het meestal ook leuk om van alles in de kaas te dippen. Zo is het voor iedereen een feest aan tafel.

Geel versus wit
Met de versheid van kaas wordt, in tegenstelling tot wat je wellicht denkt, de rijping van een kaas bedoeld. Verse kaas, door veel mensen ook witte kaas genoemd, is kaas die niet of nauwelijks is gerijpt. Daardoor is het een zachte, smeuïge kaas met een milde smaak. Witte kazen zijn onder andere mascarpone, ricotta, hüttenkäse, feta, mozzarella en verse roomkaas.

Lees meer

Kaas (96)

sorteer op
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.