Komkommer

Komkommer

Deze lange groene vriend is vooral bekend als rauwkost: in een salade, om mee te dippen of gewoon uit het handje te eten. Maar de komkommer kan zoveel meer! Lekker wokken in een roerbakgerecht bijvoorbeeld, of als vulling voor een wrap of sushisrol. Dus kom uit je komkommer-comfortzone en probeer eens wat nieuws.

Is komkommer gezond?

Is komkommer gezond?

Een komkommer bestaat voor een groot deel uit water en bevat ook relatief weinig calorieën. Toch bevat een komkommer wel goede voedingsstoffen als kalium, vitamine K en antioxidanten. Ook bevat een komkommer mineralen en vitamines. En vooral de schil bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam. Komkommer is dan ook ideaal als gezond tussendoortje!

Hoe bewaar je een komkommer?

Een komkommer vindt het niet zo fijn om in de koelkast bewaard te worden. De kou van de koelkast zorgt ervoor dat een komkommer slapper wordt en de kwaliteit achteruit gaat. Daarom kan je een komkommer beter op een donkere, minder koele plek bewaren.

Hoe bewaar je een komkommer?
Hoe bereid je komkommer?

Hoe bereid je komkommer?

Komkommers zijn een heerlijke en gezonde snack die op veel verschillende manieren bereid kunnen worden.

  1. Rauw eten: Dit is de meest eenvoudige manier om komkommers te bereiden. Was de komkommer goed, snijd hem in plakjes of blokjes en serveer met een dip van bijvoorbeeld yoghurt of hummus.

  2. Gegrilde komkommer: Snijd de komkommer in plakjes en leg deze op de grill of in een grillpan. Grill de plakjes aan beide zijden tot ze licht gebruind zijn en serveer met een smaakvolle marinade of saus.

  3. Zoetzure komkommer: Maak zelf zoetzure komkommer, onmisbaar op de rijsttafel. De mix van verschillende azijnen én de toevoeging van mirin, Japanse rijstwijn, zorgt voor een perfecte balans. Bekijk hier het recept van zoetzure komkommer.

Thaise komkommersalade

Thaise komkommersalade

  1. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes van een ½ cm. Doe samen met de knoflook in de vijzel, kneus de rode peper en stamp de knoflook zo fijn mogelijk. Halveer 1 limoen en pers de vrucht uit tot je 3 el sap hebt. Snijd de andere limoen in parten. Roer de vissaus en het limoensap door de peper en knoflook.
  2. Was de komkommers en leg ze op een grote, stevige snijplank. Kneus ze met de deegroller en halveer ze met een mes. Snijd de koriander grof en hak de pinda’s. Meng de komkommer met de koriander en het peper-knoflookmengsel en bestrooi met de pinda’s. Serveer met de limoenparten.