Koolraap
Koolraap

Koolraap

De vraag naar koolraap groeit als eh, kool. En da’s niet gek, want de dikbuikige knol smaakt heerlijk en zit vol vitaminen. Maak er een stampotje mee, of verwerk ‘m in een stoofschotel.

Wat is koolraap?

Wat is koolraap?

In tegenstelling tot zijn bijna-naamgenoten knolraap en koolrabi , is koolraap een echte herfst- en wintergroente. De kool groeit gedeeltelijk onder de grond en is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen de knolraap en de kool. Wokken, koken, bakken, in de airfryer of op de barbecue: met koolraap kan je bijna alle kanten op.

Hoe smaakt koolraap?

De smaak van koolraap is zacht en licht zoetig. Qua textuur heeft de koolraap iets weg van een aardappel, maar dan net wat zachter. Althans, als je hem gekookt eet. Koolraap kan namelijk ook rauw gegeten worden. Dan is de smaak fris en wat pittiger.

Hoe smaakt koolraap?
Is koolraap gezond?

Is koolraap gezond?

Koolraap is een groente, dus is sowieso een gezonde keuze. Koolraap is rijk aan verschillende vitamine en mineralen en bevat vooral een grote hoeveelheid aan vitamine C. En dat kunnen we in het najaar zeker wel gebruiken!

Hoe bewaar je koolraap?

Een verse, ongesneden koolraap blijft wel tot 6 weken goed. De groente is niet dol op koude temperaturen, dus je kan hem het best gewoon op de fruitschaal leggen. Is je koolraap al gesneden? Bewaar hem dan goed luchtdicht in de koelkast.

Hoe bewaar je koolraap?
Koolraapquiche met gerookte kip

Koolraapquiche met gerookte kip

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien.
  2. Snijd de onderkant en steelaanzet van de koolraap, zodat hij stevig op de snijplank kan staan. Snijd de schil er van boven naar beneden vanaf. Verdeel de knol in 4 stukken en rasp die met de grove rasp of in de keukenmachine. Verhit 2/3 van de boter in een hapjespan en fruit hierin de koolraap en prei 5 min. Voeg de vadouvan toe en bak 1 min. mee. Doe in een kom.
  3. Klop de eieren los met de crème fraîche. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Meng de koolraap, prei, gerookte kip en de helft van de bosui door het eimengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Vet de quichevorm in met de rest van de boter. Bekleed de quichevorm met de plakjes hartige taartdeeg. Verdeel het groente-kip-eimengsel over de bodem van de taart en bak de taart in ca. 50 min. in het midden van de oven gaar.
  4. Laat de taart 15 min. afkoelen op een rooster en snijd in punten. Bestrooi met de rest van de bosui.