Moerbeien
Moerbeien

Moerbeien

Op het eerste oog heeft een moerbei heeft wel iets weg van een uit de kluiten gewassen zwarte braam. Toch zul je deze vrucht voornamelijk in gedroogde toestand tegenkomen. Zo zijn ze erg lekker door bijvoorbeeld je havermout of gewoon als snack.

Wat zijn moerbeien?

Wat zijn moerbeien?

Een moerbei is de vrucht van de moerbeienboom en kan zowel een witte als een zwarte kleur hebben. Meestal kom je de gedroogde versie tegen in het schap omdat verse moerbeien behoorlijk kort houdbaar zijn. Mocht je toch een keer de kans krijgen om verse moerbeien te eten, grijp die dan met beide handen aan, want verse moerbeien zijn erg lekker!

Hoe smaken moerbeien?

Moerbeien zijn, net zoals de meeste fruitsoorten, een gezonde keuze. Moerbeien bevatten verschillende vitamines, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Moerbeien krijgen ook wel eens het label ‘superfood’. Je kunt alleen niet stellen dat een moerbei gezonder is dan een andere fruitsoorten. Daarnaast bevat gedroogd fruit meer suiker dan vers fruit. Eet er dus niet te veel van, beperk het tot een klein handje per keer.

Hoe smaken moerbeien?
Hoe smaken moerbeien?

Hoe smaken moerbeien?

Zowel verse als gedroogde moerbeien hebben van zichzelf een zoete smaak. De zoetheid van de moerbei kan behoorlijk verschillen tussen de verschillende rassen. Hoewel er over smaak te twisten valt, wordt de zwarte versie gezien als de lekkerste moerbeisoort. Verse moerbeien worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld jam van te maken, maar ook als snack of door de yoghurt of salade zijn ze overheerlijk.

Gedroogde moerbeien hebben vaak een donkerder kleur dan verse moerbeien en zijn vaak iets zoeter van smaak. Je kunt moerbeien prima eten als tussendoortje of toevoegen aan je granola, yoghurt of beslag voor koekjes.

Couscoussalade met moerbeien

Couscoussalade met moerbeien

  1. Doe de couscous in een ruime kom. Schenk het kokende water erover. Roer door en laat 10 min. staan.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de noten op middelhoog vuur 2 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Verhit 2 el olie in de koekenpan, bestrooi de kipfilet met peper en eventueel zout en bak op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin en gaar.
  3. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Roer de couscous los met een vork en meng de salsadip en de rest van de olie erdoor.
  4. Snijd de blaadjes munt fijn en schep samen met de paprika, veldsla en de helft van de moerbeien door de couscous. Verdeel de kip erover en bestrooi met de pistachenoten en de rest van de moerbeien.