Munt
Munt

Munt

Munt: het frisgroene en veelzijdige kruid dat in veel gerechten gebruikt wordt. Wist je dat mentha (munt) van het Griekse woord ‘Minthos’ afkomstig is dat ‘sterk riekend’ betekent? Vrij logisch aangezien munt een fris en sterk ruikende geur heeft. Munt wordt gebruikt in veel verschillende gerechten maar wordt ook ingezet als immuun booster. We vertellen je er alles over!

Is munt gezond? 

Is munt gezond? 

Verse munt bevat veel verschillende vitamine B12, E & C. Welke allemaal helpen je immuunsysteem te ondersteunen en bescherming bieden bij ontstekingen. Volgens het Voedingscentrum helpt munt ook de ondersteuning van je spijsvertering waardoor verse muntthee het ideale after dinner drankje is!

Wat kun je met munt maken? 

Munt is mega veelzijdig! Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen. Vergeet munt ook niet te gebruiken in je favoriete cocktail Mojito of in een Hugo.

Wat kun je met munt maken? 
Hoe kan je een Muntplant het beste verzorgen? 

Hoe kan je een Muntplant het beste verzorgen? 

Het enige wat een muntplant nodig heeft is warmte en water. Dus zorg dat je hem iedere dag voldoende water geeft. Heb je je muntplant in de tuin staan? Let dan goed op bij droge periodes, soms kan je hem wel 2x per dag water geven.

Hoe kun je munt bewaren? 

Takjes munt kan je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Het is verstandig om je munt in een vochtig keukenpapiertje te stoppen dan blijft de munt extra lekker en fris!

Hoe kun je munt bewaren? 
Is het mogelijk om munt in te vriezen? 

Is het mogelijk om munt in te vriezen? 

Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.

Verse muntthee met salie

Verse muntthee met salie

Ingrediënten

4 personen

5 g

verse salie

15 g

verse munt

800 ml

kokend water

Dit heb je nodig

  • theeglas

  1. Pluk de blaadjes van de salie en munt. Verdeel over de theeglazen of doe in een theepot. Giet er het kokend water over en laat 3 min. trekken.