Paprika
Paprika

Paprika

Paprika is een heerlijk zoete groente! In tegenstelling tot zijn broertje de chilipeper is hij mild van smaak en groot van stuk. Er zijn verschillende soorten paprika’s, waarvan in Nederland de gele, groene en rode de bekendste zijn.

Wat is het verschil tussen rode, gele en groene paprika?

Wat is het verschil tussen rode, gele en groene paprika?

Het verschil tussen rode, gele en groene paprika’s is behalve de kleur ook de rijping, de smaak en de vitamines. In het begin zijn alle paprika’s groen. De groene paprika wordt als eerst geoogst, is het meest onrijp en is daardoor wat bitterder en scherper van smaak. Rode en gele paprika’s zijn later geoogst. Rode paprika is zacht en zoet, en bevat twee keer zo veel vitamine C als groene paprika. Gele paprika is zacht, zoet, iets frisser en vooral lekker sappig.

Hoe kun je het beste paprika snijden?

Er zijn veel methodes om een paprika te snijden. Snijd bijvoorbeeld eerst het kontje en de bovenkant (het kapje) van de paprika. Leg de paprika op het werkblad met de opengesneden onderkant naar je toe. Snijd een zijkant open en verwijder de zaadlijsten door de paprika te draaien terwijl je blijft snijden. Snijd het vruchtvlees vervolgens in stukjes of reepjes. Om niets te verspillen, snijd je ook het vruchtvlees rondom het kontje en kapje in stukjes.

Hoe kun je het beste paprika snijden?
Paprika roosteren en grillen: hoe doe je dat?

Paprika roosteren en grillen: hoe doe je dat?

Een paprika roosteren doe je in de oven of in een grillpan. Door het grillen krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg ervoor dat de grillpan goed heet is. Bestrijk de paprika met een beetje olie en gril ’m totdat-ie zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, rooster je ’m eerst in de oven zonder toegevoegde olie. Zodra het vel zwartgeblakerd is, laat je de paprika afkoelen in een gesloten plastic zak of een bakje afgedekt met vershoudfolie. Na het afkoelen kun je de paprika gemakkelijk ontvellen.

Gevulde paprika’s met zilvervliesrijst, rulstukjes, tomaat en witte kaas

Gevulde paprika’s met zilvervliesrijst, rulstukjes, tomaat en witte kaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de kaasblokjes uitlekken, maar vang de olie met kruiden op. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten, maar laat het steeltje zitten. Leg de halve paprika’s op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el kruidenolie van de kaasblokjes (per 4 personen) en bestrooi met peper. Bak ca. 10 min. in de oven.
  2. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de tomaten. Haal de paprika’s uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200 °C.
  3. Meng de rijst met de kaasblokjes, 3 el kruidenolie van de kaasblokjes (per 4 personen), de tomaat, rulstukjes en bonenkruiden. Breng op smaak met peper. Vul de halve paprika’s met het rijstmengsel en bak ca. 20 min. in de oven.