Waterkers
Waterkers

Waterkers

Waterkers is een kruidachtige plant met een peperachtige smaak. Deze kleine groene vriend wordt vaak gebruikt als garnering, maar wist je dat waterkers een heerlijke smaakmaker is in jouw salade, soep of saus?

Wat is waterkers?  

Wat is waterkers?  

Waterkers (ook wel watercress of Cresson genoemd) is een jong plantje van pas ontkiemd zaad uit de kruisbloemenfamilie. Haar naam verraadt al waar ze groeit; namelijk in stromend kalkrijk water bij beekjes, sloten, plassen en moerassen. Haar sappige groene blaadjes geven een pittige, mosterdachtige smaak af. Waterkers is het hele jaar verkrijgbaar.

Wat is het verschil tussen waterkers en tuinkers? 

Waterkers en tuinkers zijn allebei planten uit de kruisbloemenfamilie. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee. Tuinkers heeft alleen een steeltje met kleine blaadjes en wordt vaak gebruikt als garnering. Waterkers heeft grotere bladeren en wordt verkocht in bosjes.

Wat is het verschil tussen waterkers en tuinkers? 
Is waterkers gezond? 

Is waterkers gezond? 

Waterkers zit vol met vitamine C en vitamine K. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en vitamine K houdt je botten sterk. Daarnaast wordt waterkers in de traditionele geneeskunde gebruikt tegen hoge cholesterol- en bloeddrukwaarden.

Hoe kun je waterkers eten? 

Waterkers doet het (bijna) overal goed bij; van verse salades tot warme soep. Maar ook je dagelijkse smoothie krijgt een boost van deze groene bladeren. Waterkers kan zowel rauw als warm gegeten worden. Warme waterkers geeft iets minder smaak af dan wanneer de bladeren rauw gegeten worden. Je kunt het plantje het beste in de ijskast bewaren in een vochtige open plastic zak. Op zoek naar lekkere gerechten met waterkers? Maak bijvoorbeeld deze smakelijke waterkers-sojabonensoep of Thaise noedels met waterkers en gemarineerde bief.

Hoe kun je waterkers eten? 
Waterkers-sojabonen soep

Waterkers-sojabonen soep

  1. Breng het water aan de kook met de groentebouillonpoeder. Voeg de sojaboontjes en tuinerwten toe, breng opnieuw aan de kook en laat 2 min. koken.
  2. Schenk de hete soep in de blender en voeg de waterkers, sushigember en 1 el vocht (per 4 personen) uit het potje gember toe. Voeg ook het basilicum toe, maar houd een paar blaadjes achter voor de garnering. Pureer in de blender tot een gladde soep.
  3. Verdeel de soep over diepe borden of kommen. Roer de kokosyochurt los met 1 el (bij 4 personen) water. Schep in elk bord 1 el kokosyochurt en garneer met het achtergehouden basilicum. Serveer direct.