Avocado
Avocado

Avocado

Publiekslieveling pur sang en vol goede vetten: de avocado. Niet voor niets heeft avocado de bijnaam ‘earth butter’. Van een ontbijtje met avocadotoast tot spaghetti avocado als diner: avocado kan de hele dag.

Avocado bewaren: wat is de beste tip? 🥑

Avocado bewaren: wat is de beste tip? 🥑

Een avocado kun je het best op een fruitschaal bewaren, 1-6 dagen. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden. Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Een aantal bewaartips:

  • Bewaar een halve avocado met de pit erin afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van het vruchtvlees.

  • Bewaar blokjes avocado door ze te besprenkelen met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan. Zet de blokjes vervolgens in de koelkast of in de vriezer.

  • Help een harde avocado rijpen: stop het in een papieren zak samen met een banaan.

Avocado invriezen: hoe? ❄️

Avocado kun je invriezen en tot 8 maanden in de vriezer bewaren. Hoe? Er zijn verschillende manieren om avocado in te vriezen:

  • Snijd een avocado in blokjes of plakjes, besprenkel met citroensap om verkleuren van het vruchtvlees tegen te gaan en zet het in de vriezer.

  • Bewaar de avocado (eventueel in porties) in een diepvriesbestendige luchtdichte bewaardoos of diepvrieszak.

  • Je kunt avocado ook pureren en in een ijsblokjesvorm invriezen. Zo heb je bijna instant guacamole!

Leg bevroren avocado 1 dag voor gebruik in de koelkast om te ontdooien.

Avocado invriezen: hoe? ❄️
Is avocado gezond?

Is avocado gezond?

Avocado zit vol goede vetten. Hoewel-ie dus vrij veel vet en daarmee calorieën bevat, is avocado wel degelijk gezond. Hoe lekker ook, geniet dus met mate. Het vet in avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Een te hóóg LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten avocado’s ongeveer evenveel kalium als bananen en zitten er vezels, vitamine C, E, en B6 in. Indrukwekkend lijstje hè?

Is avocado fruit of groente?

Avocado is een vruchtgroente: hij zit dus tussen fruit en groente in. Botanisch gezien is het een fruitsoort, omdat het een grote ‘bes’ is met één zaad (de pit) erin. Toch wordt de avocado in Nederland vaak ingedeeld bij de groenten, waarschijnlijk vanwege z’n hartige smaak. Avocado staat in de Schijf van Vijf en telt mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.

Is avocado fruit of groente?
Wanneer is avocado op zijn lekkerst?

Wanneer is avocado op zijn lekkerst?

De truc: zachtjes knijpen. Om thuis te checken of een avocado eetrijp is, kun je zachtjes in de schil knijpen. Als het vruchtvlees een beetje meegeeft, is-ie op z’n lekkerst.

Volkorentoast met avocado

Volkorentoast met avocado

  1. Rooster de sneetjes brood. Snijd ondertussen de tomaten in kwarten. Snijd de avocado overlangs doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees er met een lepel uit en snijd in dunne partjes (of maak een avocadoroos: zie tip).
  2. Verdeel de sneetjes toast over de borden. Verdeel de avocado, tomaat en kiemgroenten erover en bestrooi met peper en serveer.