Avocado
Avocado

Avocado

Publiekslieveling pur sang en vol goede vetten: de avocado. Niet voor niets heeft avocado de bijnaam ‘earth butter’. Van een ontbijtje met avocadotoast tot spaghetti avocado als diner: avocado kan de hele dag.

Is avocado fruit of groente?

Is avocado fruit of groente?

Avocado is een vruchtgroente: hij zit dus tussen fruit en groente in. Botanisch gezien is het een fruitsoort, omdat het een grote ‘bes’ is met één zaad (de pit) erin. Toch wordt de avocado in Nederland vaak ingedeeld bij de groenten, waarschijnlijk vanwege z’n hartige smaak. Avocado staat in de Schijf van Vijf en telt mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.

Is avocado gezond?

Avocado zit vol goede vetten. Hoewel-ie dus vrij veel vet en daarmee calorieën bevat, is avocado wel degelijk gezond. Hoe lekker ook, geniet dus met mate. Het vet in avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Een te hóóg LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten avocado’s ongeveer evenveel kalium als bananen en zitten er vezels, vitamine C, E, en B6 in. Indrukwekkend lijstje hè?

Is avocado gezond?
Wanneer is avocado op zijn lekkerst?

Wanneer is avocado op zijn lekkerst?

De truc: zachtjes knijpen. Om thuis te checken of een avocado eetrijp is, kun je zachtjes in de schil knijpen. Als het vruchtvlees een beetje meegeeft, is-ie op z’n lekkerst.

Avocado: hoe bewaren of invriezen?

Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Je kunt ’m het beste op een fruitschaal bewaren. Een harde avocado rijpt sneller als je ’m in een papieren zak doet met een banaan. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van het vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden. Heb je de avocado al in blokjes gesneden? Besprenkel deze met wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Je kunt de in blokjes gesneden avocado goed invriezen. In de vriezer zijn de blokjes 3 maanden houdbaar.

Avocado: hoe bewaren of invriezen?
Volkorentoast met avocado

Volkorentoast met avocado

Ingrediënten

2 personen

4 sneetjes

volkorenbrood

50 g

cherrytomaten

1

eetrijpe avocado

30 g

milde kiemgroente

Dit heb je nodig

  • broodrooster

  1. Rooster de sneetjes brood. Snijd ondertussen de tomaten in kwarten. Snijd de avocado overlangs doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees er met een lepel uit en snijd in dunne partjes (of maak een avocadoroos: zie tip).
  2. Verdeel de sneetjes toast over de borden. Verdeel de avocado, tomaat en kiemgroenten erover en bestrooi met peper en serveer.