Recept afbeelding: Rendang

Rendang

De Indonesische runderstoof rendang is wereldberoemd, ook in Nederland! Een goede rendang zit ramvol pit, kruiden én is een tikkie smeuïg. Zelf zo’n stoofgerecht maken is echt iets voor op je to-do list.

Wat is rendang?

Rendang is een Indonesisch stoofgerecht van rundvlees in kokossaus afkomstig uit Padang (West-Sumatra). Je maakt rendang door bumbu (een fijngewreven of fijngemalen kruidenmengsel) en kokosmelk op hoog vuur te verhitten, waarna je vlees, eventueel extra specerijen en wat water toevoegt. Het vlees moet daarna minimaal 3 uur op laag vuur stoven.

Welk vlees gebruik je voor rendang?

Je kunt rendang maken met allerlei soorten vlees, maar de meest voorkomende variant is die met rundvlees. Met name de delen van het rund die veel bewogen hebben (zoals runderlappen, sukadelappen en riblappen) en daardoor wat taaier zijn, worden door het lange stoven lekker mals en zacht. Je kunt rendang ook maken met gevogelte, zoals kip of eend. Wil je rendang maken zonder vlees? Maak dan deze vegan rendang met jackfruit!

Rendang: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Rendang kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het afkoelen kun je rendang ook invriezen: in de vriezer is het maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus van de rendang bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Ontdooi rendang door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm het weer op door het al roerend op laag vuur aan de kook te brengen.