Franse voorgerechten: soep
Franse voorgerechten: soep

Franse voorgerechten: soep

De lekkerste Franse soeprecepten in een overzicht. Bouillabaisse en vichyssoise, met een onweerstaanbaar chic Frans randje.

Franse voorgerechten: soep recepten

Gegratineerde uiensoep
Gegratineerde uiensoep

Gegratineerde uiensoep

Ingrediënten

4 personen

800 g

middelgrote ui

50 g

ongezouten roomboter

1½ liter

kraanwater

2

rundvleesbouillontabletten

2 el

tarwebloem

1 tl

versgemalen peper

4 el

cognac

2 takjes

verse tijm

½

afbakstokbrood

150 g

geraspte Zwitserse gruyère (kaas)

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • vuurvaste schaaltjes

  1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min.
  2. Maak ondertussen in een andere pan de runderbouillon.
  3. Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.
  4. Voeg de cognac en de bouillon toe aan de soeppan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
  5. Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.
  6. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.