Recepten om in te vriezen

Recepten om in te vriezen

Hoe kun je (veel) eten lekker lang bewaren? Vries het in!

Deze lasagne kun je invriezen

Deze lasagne kun je invriezen

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in blokjes van een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook, groente en spekreepjes 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk (per 4 personen) toe en laat al roerend op hoog vuur bijna helemaal inkoken, dit duurt ca. 5 min.
  2. Voeg de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de rest van de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas.
  5. Bak de lasagne 25-35 min. in het midden van de oven.
Eten invriezen

Eten invriezen

Eten in een bakje en hop de vriezer in, ideaal, maar houd wel rekening met een aantal punten. Laat bijvoorbeeld eerst je eten afkoelen tot kamertemperatuur voor je het in de vriezer of koelkast zet. Meer tips en regels weten? Bekijk onze 5 tips voor het invriezen van eten.

Groente invriezen / bewaren en opwarmen

Veel soorten groenten kun je invriezen, maar moet je wel eerst blancheren: even kort in kokend water en dan snel onder de koude kraan afspoelen. Bloemkool kun je zo bijvoorbeeld goed bewaren. Snij de bloemkool in roosjes, drie minuten koken en dan afspoelen onder de koude kraan. Haal je het uit de vriezer? Doe de groenten dan meteen in de pan, niet eerst ontdooien dus. Groenten met veel vocht zoals sla en komkommer kun je beter niet invriezen.

Groente invriezen / bewaren en opwarmen
Vlees ontdooien

Vlees ontdooien

Laat (onbereid) vlees altijd alleen ontdooien in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de groei van minder wenselijke bacteriën. Kleine stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het vlees wel direct. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.