Abrikoos

Abrikoos

Abrikoos is een heerlijk zachtzoete vrucht in een oranje jasje. Dit zomerfruit eet je zo uit het vuisje, maar smaakt ook goed in een salade of in een gerecht met kip.

Is abrikoos gezond?

Is abrikoos gezond?

Abrikoos is rijk aan verschillende vitamines en bevat daarnaast veel vezels. Hierdoor draagt deze fruitsoort bij aan een regelmatige stoelgang. Let wel op dat je niet te veel abrikozen eet, dit heeft een laxerend effect en kan buikpijn en diarree veroorzaken.

Wat is het verschil tussen abrikoos en perzik?

Abrikozen en perziken lijken erg op elkaar vanwege hun oranje kleurtje en zachte schil. Toch verschillen deze fruitsoorten van elkaar in smaak en formaat. Het grootste verschil tussen abrikozen en perziken is de grootte. Een abrikoos is een stuk kleiner van formaat en smaakt iets zuurder dan een perzik. Daarnaast is de pit van een abrikoos een stuk zachter.

Wat is het verschil tussen abrikoos en perzik?
Wanneer zijn abrikozen in het seizoen?

Wanneer zijn abrikozen in het seizoen?

Abrikoos is een echte zomervrucht en wordt in de zomer geoogst. Gedroogde abrikozen kun je gelukkig het hele jaar door eten. Deze fruitsnack is ideaal als tussendoortje, maar doet het ook goed op de borrelplank of als smaakmaker in verschillende gerechten.

Hoe eet je abrikoos?

Snijd de abrikoos doormidden met een mesje. Draai het vruchtvlees vervolgens van de pit af. De pit kun je niet eten. Abrikoos smaakt heerlijk in een fruitsalade, maar doet het ook goed in hartige gerechten met kip. Of maak je eigen abrikozenjam. Abrikozen blijven ongeveer 5 dagen goed in de koelkast.

Hoe eet je abrikoos?
Lauwwarme rijstsalade met venkel, appel en abrikoos

Lauwwarme rijstsalade met venkel, appel en abrikoos

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat staan tot gebruik.
  2. Halveer ondertussen de venkel en snijd in flinterdunne reepjes. Boen de appel schoon en snijd samen met de abrikozen in dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in boogjes van ca. een ½ cm en de radijs in halve plakjes. Snijd de selderij fijn.
  3. Meng de olijfolie met de azijn door de rijst. Schep de venkel, bleekselderij, appel, radijs, selderij en abrikozen erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.