Mandarijn
Mandarijn

Mandarijn

Deze oranje bol is populair en goed voor elk. Kleinere versie van de sinaasappel, maar bijna net zo fris en zoet. Naast dat de meeste van ons ze uit het vuistje eten, kan je er ook in de keuken goed mee uit te voeten. Denk aan een frisse salade of een cake met mandarijn.

Wat is een mandarijn?

Wat is een mandarijn?

De citrus reticulata oftewel mandarijn is een citrusvrucht, net als een citroen, limoen, grapefruis, minneola en kumquats. De mandarijn is een populair fruitsoort in Nederland en staat op nummer 5 van meest populaire fruitsoorten. Niet voor niks, want naast dat ze heel lekker zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, foliumzuur en is het een bron van vezels.

Wat voor soort mandarijnen zijn er?

Mandarijn is een verzamelnaam, want er zijn nogal wat soorten. Naast de gewone mandarijn met onder andere de clementine, is er de mediterrane mandarijn, de kingmandarijn en de satsuma. Ook hoor je tangerine wel eens voorbijkomen. Het is niet hetzelfde als een mandarijn, maar het is wel een soort mandarijn. En dan zijn er nog fruitsoorten waar de mandarijn in verweven is, zoals een minneola. Dat is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit.

Wat voor soort mandarijnen zijn er?
Waar komen mandarijnen vandaan?

Waar komen mandarijnen vandaan?

Mandarijnen komen oorspronkelijk uit China en groeien aan mandarijnbomen. Ze groeien het liefst in warme gebieden waar veel zon schijnt, bijvoorbeeld uit het Middellandse Zeegebied. Hier komen de mandarijnen vandaan die in het voorjaar, najaar en in de winter in Nederland verkrijgbaar zijn. En dan voornamelijk uit Spanje. In de zomer worden veel mandarijnen geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Hoe kan je mandarijnen het best bewaren?

Je kan mandarijnen het beste op een koele (12-15°C), donkere plaats bewaren. Zo zijn ze ca. 10 dagen houdbaar. Omdat ze niet zo van kou houden, kan je ze beter niet in de koelkast leggen. Tenzij het enorm warm is.

Hoe kan je mandarijnen het best bewaren?
Mousse van ricotta met pruimen en mandarijn

Mousse van ricotta met pruimen en mandarijn

  1. Pers 2 mandarijnen uit. Schil de andere 2 mandarijnen met een scherp mes tot op het vruchtvlees. Snijd ze elk in 6 plakjes.
  2. Pureer de pruimen met de port in de keukenmachine tot een fijne puree. Roer in een kom de ricotta met het mandarijnensap en de suiker los. Spatel de pruimenpuree erdoor en verdeel de mousse over 4 kleine glazen of schaaltjes.
  3. Verdeel de plakjes mandarijn over de mousse. Zet de glazen in de koelkast en laat de smaken in ca. 1 uur intrekken