Wortel
Wortel

Wortel

De meest voorkomende wortel is natuurlijk oranje, maar wortels zijn er bijvoorbeeld ook in het geel, paars en wit. Maar hoe komen ze eigenlijk aan die oranje kleur? Wat is het verschil tussen een wortel en een peen? En hoe kan je ze het beste bereiden?

Wat is het verschil tussen (winter)penen, bospeen, waspeen en wortels?

Wat is het verschil tussen (winter)penen, bospeen, waspeen en wortels?

Het verschil tussen wortels en penen zit voornamelijk in de benaming. Wortel is de aanduiding voor het gedeelte van een plant dat onder de grond groeit. Soms is dit eetbaar, bijvoorbeeld in het geval van de oranje worteltjes die we allemaal kennen. Met een peen kan je de gehele plant bedoelen of het groentesoort. Bijvoorbeeld bospeen, waspeen of winterpeen. Bospeentje zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen. Dan is er nog de winterpeen. Dit is een grote, dikkere peen

Waarom is een wortel oranje?

Als je paarse wortels in de winkel ziet liggen kijk je misschien raar op. Maar wist je dat dit de kleur was van de eerste (oer)wortel? Het verhaal gaat dat patriottistische Nederlandse telers in de 17e eeuw besloten om alleen nog maar oranje wortels te telen om te vieren dat de familie van Oranje aan de macht was gekomen. Het was daarbij mooi meegenomen dat de oranje wortels heerlijk smaken en in tegenstelling tot de paarse niet voor vlekken zorgen. Biologisch gezien is het stofje bètacaroteen verantwoordelijk voor de oranje kleur. Er is geen andere groentesoort waar zoveel betacaroteen in zit. Bètacaroteen wordt vervolgens in het lichaam omgezet in vitamine A, dat goed is voor het gezichtsvermogen. Daarom wordt ook wel gezegd dat het eten van wortels goed is voor je ogen.

Waarom is een wortel oranje?
Hoe kan je wortels bereiden?

Hoe kan je wortels bereiden?

Wortels kan natuurlijk rauw eten, maar je kan ze ook op veel verschillende manieren bereiden. Koken, bakken, grillen, wokken, noem maar op. Ze passen tenslotte ook bij heel veel gerechten. Het koken van wortels is simpel. Na het schoonmaken van de wortels kunnen ze direct in een pan met water. Voeg eventueel een snuf zout toe en kook de wortels ongeveer 10 tot 20 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de wortels en je eigen voorkeur. Check of ze gaar zijn door er een vork in te prikken. Kom je er makkelijk doorheen? Dan zijn ze gaar.

Hoelang kan je wortels bewaren?

Wortels kan je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze 3-5 dagen goed. Bij wortels kan je al gauw merken of ze nog goed zijn voor gebruik. Wanneer wortels niet meer vers zijn, zijn ze slap of zelfs beschimmeld. Voordat je ermee aan de slag gaat: kijk, ruik of proef!

Hoelang kan je wortels bewaren?
Romige wortelsoep

Romige wortelsoep

  1. Snipper de ui en schil en rasp de gember. Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui en gember 5 min. Roer af en toe.
  2. Schil ondertussen de winterpeen en snijd in plakjes. Snijd de knoflook fijn. Voeg de winterpeen en knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg het bouillontablet, water en de kokosmelk toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is.
  3. Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Pers de sinaasappel uit. Roer het sinaasappelsap door de soep en breng op smaak met (chili)peper en zout.