Een gezond avondmaal is makkelijker dan je denkt. Vervang pasta eens door courgette of volkoren pasta, of maak een stamppot met extra veel groenten! Op deze pagina vind je recepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dus met voldoende variatie en voedingstoffen die je nodig hebt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Dag- en weekkeuze
Het Voedingscentrum kent ook dag- en weekkeuzes. Dit zijn producten die je wel af en toe kunt nemen. Je mag 3 tot 5 keer per dag iets kleins uit de groep dagkeuzes, bijvoorbeeld een plakje ham of een blokje chocolade. Maximaal 3 keer per week mag je iets groters van producten die niet passen in de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld een puntje taart of wat frites. Bij de recepten** op deze pagina geven we aan wat de dag- en de weekkeuzes zijn.
 
*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechtsonder de kookstappen te vinden.
**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Lees meer

Gezonde hoofdgerechten (76)

sorteer op
recept In­di­aas ge­krui­de ka­bel­jauw en zoe­te-aard­ap­pel­pu­ree met lin­zen

In­di­aas ge­krui­de ka­bel­jauw en zoe­te-aard­ap­pel­pu­ree met lin­zen

35 min.
(48)
recept An­dij­vie­stamp­pot met zoe­te aard­ap­pel en kal­koen­fi­let

An­dij­vie­stamp­pot met zoe­te aard­ap­pel en kal­koen­fi­let

20 min.
(71)
recept Ro­de­kool­stoof met kip en aard­ap­pel­pu­ree

Ro­de­kool­stoof met kip en aard­ap­pel­pu­ree

50 min.
(125)
recept Zalm met kriel­tjes, spi­na­zie en peul­tjes

Zalm met kriel­tjes, spi­na­zie en peul­tjes

41 min.
(26)
recept Prei met to­ma­tendres­sing, ge­gril­de kip en aard­ap­pel

Prei met to­ma­tend­res­sing, ge­gril­de kip en aard­ap­pel

25 min.
(52)
recept Ge­pof­te biet met gei­ten­kaas en wal­no­ten

Ge­pof­te biet met gei­ten­kaas en wal­no­ten

1 u. 30 min.
(29)
recept Kik­ker­erw­ten­sa­la­de met zalm

Kik­ker­erw­ten­sa­la­de met zalm

20 min.
(158)
recept Zalm­pak­ket­je uit de oven

Zalm­pak­ket­je uit de oven

35 min.
(213)
recept Pro­ven­çaals wok­ge­recht met kriel­tjes

Pro­ven­çaals wok­ge­recht met kriel­tjes

15 min.
(186)
recept Pen­ne al­la ve­ge­ta­ri­a­na

Pen­ne al­la ve­ge­ta­ri­a­na

30 min.
(92)
recept Ge­krui­de fi­let­lap­jes met ru­co­l­ap­u­ree, biet­jes en si­naas­ap­pel

Ge­krui­de fi­let­lap­jes met ru­co­l­ap­u­ree, biet­jes en si­naas­ap­pel

30 min.
(6)
recept Fran­se vis­soep

Fran­se vis­soep

20 min.
(20)
recept Me­di­ter­ra­ne vis­stoof met cous­cous

Me­di­ter­ra­ne vis­stoof met cous­cous

25 min.
(36)
recept Ci­troen­kip

Ci­troen­kip

2 u. 15 min.
(68)
recept Vol­ko­ren­na­si

Vol­ko­ren­na­si

25 min.
(5)
recept Wit­te bo­nen in to­ma­ten­saus met bloem­kool en ge­gril­de kip

Wit­te bo­nen in to­ma­ten­saus met bloem­kool en ge­gril­de kip

50 min.
(8)
recept Ka­bel­jauw­bur­ger op een vol­ko­ren­bol met co­les­law

Ka­bel­jauw­bur­ger op een vol­ko­ren­bol met co­les­law

30 min.
(1)
recept Boe­ren­huts­pot met fi­let­lap­jes en ge­bak­ken ui­en

Boe­ren­huts­pot met fi­let­lap­jes en ge­bak­ken ui­en

30 min.
(4)
recept Win­ter­se tray­ba­ke met zalm

Win­ter­se tray­ba­ke met zalm

50 min.
(8)
recept Ge­gril­de ro­de­kool met quinoa­sa­la­de

Ge­gril­de ro­de­kool met quinoa­sa­la­de

45 min.
(3)
recept Vol­ko­ren­pas­ta met spi­na­zie en to­nijn

Vol­ko­ren­pas­ta met spi­na­zie en to­nijn

15 min.
(5)
recept Vol­ko­ren pas­ta met avo­ca­do­saus en ge­hakt

Vol­ko­ren pas­ta met avo­ca­do­saus en ge­hakt

20 min.
(4)
recept Een­per­soonspas­ta met prei­saus & knof­look­gar­na­len

Een­per­soonspas­ta met prei­saus & knof­look­gar­na­len

20 min.
(3)
recept Een­per­soons wok­ge­recht met noe­dels en cas­hew­no­ten

Een­per­soons wok­ge­recht met noe­dels en cas­hew­no­ten

10 min.
(5)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.