Gezond avondeten

Een gezond avondmaal is makkelijker dan je denkt. Vervang pasta eens door courgette of volkoren pasta, of maak een stamppot met extra veel groenten! Op deze pagina vind je recepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dus met voldoende variatie en voedingstoffen die je nodig hebt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Gezonde recepten voor avondeten

Gele-linzenspaghetti met knolselderij
Gele-linzenspaghetti met knolselderij

Gele-linzenspaghetti met knolselderij

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 600 g knolselderij
  • 2 el milde olijfolie
  • 500 g Tasty Tom trostomaat
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 250 g gele linzen spaghetti
  • 65 g pijnboompitten
  • 1 citroen
  • 10 g verse basilicum
  1. Schil de knolselderij en snijd in plakken van een ½ cm. Stapel de plakken op elkaar en snijd in repen van een ½ cm. Snijd de repen in blokjes van een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en bak de knolselderij 6 min. op middelhoog vuur.
  2. Snijd de tomaten doormidden en de knoflook fijn. Voeg samen met de oregano toe aan de knolselderij en zet het vuur hoger. Bak 7 min. Duw de tomaten met een houten lepel plat.
  3. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur in 4 min. goudbruin. Giet de spaghetti af en voeg toe aan het knolselderij-tomaatmengsel in de hapjespan.
  4. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen er naar smaak boven en schep om. Pers de citroen uit. Breng de spaghetti op smaak met citroensap (begin met 1 el per 4 personen), peper en eventueel zout. Bestrooi met de pijnboompitten. Scheur de blaadjes van de basilicum in stukken, strooi over de spaghetti en serveer.

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, proteïne (bijv. vis, vlees en peulvruchten), koolhydraten (bijv. brood, pasta en aardappel), bereidingsvet (bijv. boter en olie) en drinken. Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Pasta, gemaakt van groente!

Nieuw! Hé, zijn dat groenten? Ja! Verras iedereen aan tafel met de nieuwe groentepasta en -rijst van Bonduelle! De heerlijke smaak van peulvruchten en groente, zoals linzen en wortel, in de vertrouwde vorm van pasta of rijst. Verkrijgbaar in verschillende smaken. (Advertentie)

Gele-linzenspaghetti met knolselderij en tomaat

Voor dit makkelijke pastagerecht gebruiken we geen gewone spaghetti, maar spaghetti van gele linzen. Gele linzen? Ja, dat doet het in dit pastagerecht heel goed bij de tomatensaus met knolselderij, pijnboompitten en basilicum. Het resultaat: een gezond en smaakvol pastagerecht.
00:31