Havermout
Havermout

Havermout

Ja, je kunt natuurlijk pap maken van havermout. Maar wat dacht je van muffins? Of smoothies? Door zijn neutrale, nootachtige smaak kun je havermout zowel in zoete als hartige gerechten verwerken.

Havermout recepten

Havermoutpap met banaan en walnoten
Havermoutpap met banaan en walnoten

Havermoutpap met banaan en walnoten

Ingrediënten

voor 2 personen
  • 500 ml halfvolle melk
  • 50 g havermout
  • 1 banaan
  • 30 g ongebrande walnoten
  1. Breng de melk aan de kook. Roer de havermout erdoor en laat 2 min. op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat 5 min. staan. Snijd ondertussen de banaan in plakjes en hak de walnoten grof. Verdeel de havermout over de kommen en garneer de havermout met de banaan en walnoten.
Is havermout gezond?
Is havermout gezond?

Is havermout gezond?

Havermout is gezond. Het wordt gemaakt van geplette of hele haverkorrels. Dit zijn volkorengranen die rijk zijn aan vezels, magnesium, fosfor, zink en vitamine B1. Havermout is ook een bron van ijzer en koper. Er is wetenschappelijk bewezen dat de oplosbare vezels in havermout het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.

Moet je havermout koken?

Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt. Havermout is ook een goede toevoeging aan smoothies, om ze lekker dik te maken. Door havermout van tevoren te roosteren in een droge koekenpan, komt de nootachtige smaak nog meer naar boven en dat is wel zo lekker in bijvoorbeeld deze hartige granola.

Moet je havermout koken?
Moet je havermout koken?
Is havermout glutenvrij?
Is havermout glutenvrij?

Is havermout glutenvrij?

Havermout is van zichzelf glutenvrij, maar er is altijd kruisbesmetting met andere granen van het land aanwezig. Havermout is dus alleen geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor gluten als er expliciet op staat dat het glutenvrij is. In de meeste gevallen is dit niet het geval.

Hoe varieer je met havermout?

Met havermout kun je veel variëren. Naast warme havermoutpap kun je er overnight oats mee maken: koude havermoutpap oftewel havermout geweekt in (plantaardige) melk. Naast in een smoothie kun je het ook makkelijk verwerken in bijvoorbeeld granola, crumble of zelfgemaakte repen. Verder leent havermout zich er ook voor om meel van te maken, waardoor je het op dezelfde manier kunt verwerken als meel of bloem. Je kunt het zoet gebruiken in bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken, taarten, cakes, koekjes en muffins of hartig in een vegetarische burger met groenten.

Hoe varieer je met havermout?
Hoe varieer je met havermout?

Havermoutpannenkoeken met bosbessenjam

Havermoutpannenkoeken for breakfast! En alsof pannenkoekjes van havermout nog niet lekker genoeg waren, krijgen deze pancakes nét dat beetje extra door de homemade bosbessenjam gemaakt van diepvriesfruit. Een gezond ontbijt om van te smullen dus!INGREDIËNTEN1 doosjevol wilde bosbes  (250 g, AH Biologisch, diepvries)150 g havermout  fijne vlokken200 ml haverdrink2 eieren2 el zelfrijzend bakmeelKEUKENSPULLENgesteriliseerde glazen potstaafmixerZelf jam makenVerhit de bevroren bosbessen in een pan met 2 el water. Laat ca. 10 min. koken, tot een dunne spread ontstaat. Roer af en toe door. Giet de spread in de schone pot en doe de deksel erop. Je kunt de spread ook direct gebruiken.Pannenkoekenbeslag makenMeng de havermout, haverdrink, eieren en het bakmeel met de staafmixer tot een beslag.Havermoutpannenkoeken bakkenVerhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur zonder olie  of boter en bak de pannenkoekjes met  2 of 3 tegelijk in 4 min. goudgeel en gaar. Keer halverwege. Besmeer de pannenkoekjes met de bosbessenspread en eventueel extra bosbessen. TIP Lekker met 4 el verrijker walnoot kokos en blauwe bes (potje 300 g).TIP Je kunt de bosbessenspread in een goed afgesloten, schone pot 2 weken in de koelkast bewaren.an tevoren uit.
00:26