Enchilada's
Enchilada's

Enchilada's

Een enchilada is een Mexicaans gerecht, en wát voor een! Voeg je favoriete vulling, guacamole en/of salsa verde toe aan de maistortilla. Serveer jij een enchilada met kip, of juist met gehakt? Ontdek alle enchiladarecepten!

*op deze pagina zijn ook recepten te vinden die hun inspiratie vinden in authentieke enchilada en afwijken van de originele receptuur.

Enchilada's

Enchilada's

  1. Verwarm de oven voor op 120 °C. Zet tijdens het voorverwarmen de ovenschaal al in de oven.
  2. Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Halveer de kipfilets in de lengte en kook de kip in ca. 10 min. zachtjes gaar (pocheren). Houd tijdens het pocheren de bouillon tegen de kook aan. Neem de kip uit de pan en pluk het vlees met 2 vorken in stukjes. Breng op smaak met peper en zout. De bouillon gebruik je in dit recept niet, maar kun je prima gebruiken als basis voor een soep.
  3. Snijd ondertussen de ui in dunne ringen, doe in een kommetje en schenk er kokend water over. Laat staan tot gebruik. Verkruimel de feta. Verwarm de enchiladasaus op laag vuur.
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak een tortilla 10 sec. per kant. Laat uitlekken op keukenpapier en leg de kip erop. Vouw dubbel en zet in de ovenschaal in de oven. Maak zo de rest van de enchilada’s. Neem de schaal uit de oven en verdeel er de enchiladasaus en groene salsa in 2 aparte banen in de lengte overheen. Laat de uien uitlekken. Roer de crème fraîche los met 2 ½ el water (per 16 stuks) zodat hij meer vloeibaar wordt. Breng hem op smaak met peper en eventueel zout en druppel hem met zigzaggende bewegingen over de enchilada’s. Verdeel de feta over de scheidslijn van de groene en rode salsabaan, zodat je als je tussen je wimpers doorkijkt, de vlag van Mexico ziet ontstaan. Bestrooi het midden met de uiringen en jalapeño’s. Serveer direct.
Wat zijn enchilada’s?

Wat zijn enchilada’s?

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans gerecht met maistortilla’s. Je vult deze met kip, kalkoen of gehakt. Maak je liever een vegetarische enchilada? Gebruik dan bonen of vegetarische kipstukjes. De tortilla is open aan de boven- en onderkant, dus je hoeft alleen de zijkanten naar binnen te vouwen. Maar het stopt niet bij het vullen en oprollen van de tortilla; overgiet het gerecht vervolgens met tomatensaus of ‘mole’ (een typisch Mexicaanse saus) en strooi er kaas overheen. Even gratineren in de oven, y mira: heerlijke enchilada’s!

Enchilada's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kan enchilada’s 2 dagen bewaren in de koelkast als je ze goed afdekt. Warm ze vervolgens ongeveer 8 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C. Het is niet aan te raden om een enchilada in z'n geheel in te vriezen, omdat de tortilla dan papperig wordt na het ontdooien. Bewaar de tortilla’s dus liever apart van de vulling in de vriezer en zorg ervoor dat beide in een goed afgesloten bak of zak zitten.

Enchilada's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Wat is het verschil tussen een enchilada en een burrito?

Wat is het verschil tussen een enchilada en een burrito?

Het eerste verschil zit in de tortilla: een burrito is gemaakt van een bloemtortilla, en enchilada’s van maistortilla’s. Ook de vulling is anders, een burrito is namelijk altijd gevuld met bonen, waar dit bij een enchilada geen vereiste is. Verder wordt de enchilada overgoten met saus en bestrooid met kaas. Dit wordt niet gedaan bij een burrito, die wordt enkel gevuld en kan je zo uit het vuistje eten. Deze wordt dan ook op een specifieke manier gevouwen zodat de vulling er niet uit valt. Een enchilada blijft open aan de boven- en onderkant.