Pad thai
Pad thai

Pad thai

Pad thai is een van de geweldige soorten streetfood die je vooral in Thailand tegenkomt. Hoewel het van oorsprong niet écht Thais is, maar meer Chinees. Maar ook zonder het vliegtuig te pakken, kun je kennismaken met dit populaire eenpansgerecht.

Pad thai recepten

Pad thai maken: zo doe je dat
Pad thai maken: zo doe je dat

Pad thai maken: zo doe je dat

Ingrediënten

2 personen

25 g

ongezouten pinda's

1½ el

tamarindepasta

½ el

Koh Thai fish sauce

2 el

kokosbloesemsuiker

4 el

water

1

sjalot

2 tenen

knoflook

25 g

verse bieslook

225 g

diepvries rauwe ongepelde reuzengarnaal

2 el

arachideolie

110 g

Thaise witte rijstnoedels

2

middelgrote eieren

125 g

taugé

1

limoen

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pinda’s 2 min. op middelhoog vuur. Haal uit de pan, laat iets afkoelen, hak fijn en houd apart.
  2. Doe de tamarinde met de vissaus, kokosbloesemsuiker en het water in een steelpan en verwarm 2 min. op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en houd de saus apart. Snipper de sjalot en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de bieslook in 3 stukken van ca. 5 cm.
  3. Pel de garnalen en maak met de punt van een scherp mesje een snee in de rug van de garnaal. Verwijder met het mesje voorzichtig het darmkanaal. Dep de garnalen goed droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout.
  4. Verhit de helft van de olie in een wok op hoog vuur en bak de garnalen 3 min. Neem met een schuimspaan uit de pan en houd afgedekt onder aluminiumfolie warm. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de sjalot en knoflook 1 min. op hoog vuur. Voeg de noedels en de apart gehouden saus toe en roer door elkaar tot de noedels de saus hebben opgenomen.
  6. Schuif de noedels naar de zijkant van je wok, zet het vuur middelhoog en breek de eieren naast de noedels in de wok. Maak de dooiers kapot, leg de noedels met een tang op de eieren en laat 30 seconden bakken tot de eieren iets gestold zijn. Schep vervolgens alles goed door. Voeg de taugé en bieslook toe en roer erdoor. Breng op smaak met peper.
  7. Serveer de Pad Thai met de garnalen en bestrooi met de geroosterde pinda’s. Snijd de limoen in parten en serveer erbij.
Pad thai maken: hoe doe je dat?
Pad thai maken: hoe doe je dat?

Pad thai maken: hoe doe je dat?

Begin met het weken van de rijstnoedels: dat duurt een minuut of 10. Maak ondertussen de saus voor de pad thai. Belangrijk is vooral dat er een goede balans is tussen zout (vissaus), zoet (tamarinde en suiker), zuur (limoen) en pittig (chili). De beste volgorde om te wokken is als volgt: begin met het vlees, de garnalen of tofu in een hete wok in wat arachideolie en voeg een paar eetlepels van de saus toe. Voeg knoflook toe en losgeklopte eieren. Bak de groenten mee, giet de rest van de saus erover, doe de noedels erbij en bak nog even mee. Serveer met pinda’s, een partje limoen en verse kruiden zoals koriander.

Welke noedels voor pad thai?

De noedels die je gebruikt voor pad thai, zijn rijstnoedels. Die zijn gemaakt van rijstmeel en hoef je alleen even te laten wellen. Lekker makkelijk dus! Er zijn tegenwoordig ook rijstnoedels gemaakt van zilvervliesrijst. Daarmee kun je jouw pad thai een gezonde upgrade geven.

Welke noedels voor pad thai?
Welke noedels voor pad thai?
Hoe varieer je met pad thai?
Hoe varieer je met pad thai?

Hoe varieer je met pad thai?

De basis van pad thai zijn in een wok gebakken rijstnoedels, dus die moeten hoe dan ook in je boodschappenmandje liggen. Vanaf daar kun je het helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Qua groenten zijn paprika, wortel, peultjes, witte kool of spitskool, paksoi en taugé goede opties, hoewel de oorspronkelijke versie vaak met minder groente is: meestal alleen taugé en bosui. Lekker is om tofu, kip of garnalen mee te wokken, en een paar losgeklopte eitjes. Je kunt het ei weglaten en alleen tofu toevoegen voor een vegan versie. Vervang de vissaus dan door wat sojasaus.