Pad thai recepten

Pad thai is een van de geweldige soorten streetfood die je vooral in Thailand tegenkomt. Hoewel het van oorsprong niet écht Thais is, maar meer Chinees. Maar ook zonder het vliegtuig te pakken, kun je kennismaken met dit populaire eenpansgerecht.

Pad thai recepten

Snelle 'pad thai' met kip

Ingrediënten

Aantal personen

225 gram rijstnoedels 5mm

2 liter koud water

50 gram gezouten pinda's

10 gram verse koriander

1 limoen

4 middelgrote scharreleieren

60 ml vissaus

90 gram tamarindepasta

70 gram lichtbruine basterdsuiker

50 ml heet water

4 eetlepel zonnebloemolie

300 gram kipfiletblokjes

400 gram Thaise wokgroente

125 gram taugé

  1. Week de noedels in het koude water. Hak de pinda grof. Snijd de koriander grof. Snijd de limoen in 4 parten en klop de eieren los.

  2. Meng de vissaus, tamarindepasta, basterdsuiker en heet water in een kommetje. Roer goed door. Giet de noedels af in een vergiet.

  3. Verhit de heflt van de olie op hoog vuur in een grote wok of hapjespan. Bak de kipblokjes in 2-3 min. lichtbruin. Voeg de wokgroente toe en roerbak nog 2 min. Voeg de noedels en de saus toe en roerbak nog 2-3 min. tot de noedels alle saus hebben opgenomen.

  4. Schuif de kip, groente en noedels naar een kant van de pan en voeg de rest van de olie toe aan de andere kant, laat deze goed heet worden. Schenk de eieren op de olie. Schep de eieren pas door wanneer er rondom een bubbelrandje is ontstaan. Schep alles in de pan om en bak nog 1 min. Schep de taugé, de helft van pinda’s en de helft van de koriander erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  5. Verdeel de noedels over 4 kommen, bestrooi met de rest van de gehakte pinda’s en de rest van de koriander. Serveer met de partjes limoen.

Pad thai maken: hoe doe je dat?

Pad thai maken: hoe doe je dat?

Begin met het weken van de rijstnoedels: dat duurt een minuut of 10. Maak ondertussen de saus voor de pad thai. Belangrijk is vooral dat er een goede balans is tussen zout (vissaus), zoet (tamarinde en suiker), zuur (limoen) en pittig (chili). De beste volgorde om te wokken is als volgt: begin met het vlees, de garnalen of tofu in een hete wok in wat arachideolie en voeg een paar eetlepels van de saus toe. Voeg knoflook toe en losgeklopte eieren. Bak de groenten mee, giet de rest van de saus erover, doe de noedels erbij en bak nog even mee. Serveer met pinda’s, een partje limoen en verse kruiden zoals koriander.

Welke noedels voor pad thai?

Welke noedels voor pad thai?

De noedels die je gebruikt voor pad thai, zijn rijstnoedels. Die zijn gemaakt van rijstmeel en hoef je alleen even te laten wellen. Lekker makkelijk dus! Er zijn tegenwoordig ook rijstnoedels gemaakt van zilvervliesrijst. Daarmee kun je jouw pad thai een gezonde upgrade geven.

Hoe varieer je met pad thai?

Hoe varieer je met pad thai?

De basis van pad thai zijn in een wok gebakken rijstnoedels, dus die moeten hoe dan ook in je boodschappenmandje liggen. Vanaf daar kun je het helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Qua groenten zijn paprika, wortel, peultjes, witte kool of spitskool, paksoi en taugé goede opties, hoewel de oorspronkelijke versie vaak met minder groente is: meestal alleen taugé en bosui. Lekker is om tofu, kip of garnalen mee te wokken, en een paar losgeklopte eitjes. Je kunt het ei weglaten en alleen tofu toevoegen voor een vegan versie. Vervang de vissaus dan door wat sojasaus.

Pad thai

Pad thai is een Thais gerecht met Chinese roots van gekookte, gebakken rijstnoedels, die op smaak worden gebracht met een mengsel van tamarinde, palmsuiker en vissaus. De wortels van dit gerecht en bijna al zijn ingrediënten liggen in China. Het werd tussen 1930 en 1940 gepromoot door de Thaise autoriteiten omdat rijstnoedels, groente en taugé samen een goedkope, voedzame maaltijd vormden die goed uitkwam in een tijd van ec...

01:50