Petitfours
Petitfours

Petitfours

Laat je gebakjes maar aan de Fransen over! Petitfours zijn behalve charmant ook nog eens erg smakelijk. Gasten verrassen met deze chique traktaties? Hieronder vind je de lekkerste recepten.

Petitfours met koffie en marsepein

Petitfours met koffie en marsepein

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop de eieren met een mixer luchtig. Voeg tijdens het kloppen lepel voor lepel de kristalsuiker en het zout toe. Blijf doorkloppen tot lichtgeel eierschuim ontstaat. Dit duurt ca. 8 min. Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en spatel er voorzichtig door.
  2. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het beslag met behulp van een spatel uit tot een vierkant van ca. 40 x 40 cm. Bak in ca. 8 min. goudbruin en gaar. De biscuit is gaar als het terugveert als je er voorzichtig op duwt. Neem uit de oven en laat afkoelen. Doe de pistachenoten in een kleine ovenschaal en rooster ze ca. 8 min. op 180 °C. Neem uit de oven en laat afkoelen op een bord. Hak de noten fijn.
  3. Doe de boter in een kom en klop in 5 min. luchtig. Voeg de poedersuiker er in 2 delen aan toe en klop nog 5 min. tot een luchtige botercrème. Klop de espressopoeder en kardemom erdoor. Leg de biscuit met het bakpapier naar boven op het werkblad en trek het bakpapier er voorzichtig af. Snijd er 4 vierkanten uit van 16 x 16 cm. Bestrijk elk vierkant met ¼ van de botercrème en bestrooi met ¼ van de gehakte pistachenoten. Leg de 4 plakken zorgvuldig op elkaar.
  4. Bestuif het werkblad en de helft van de marsepein met wat poedersuiker en rol uit tot een lap (ca. 3 mm dik). Snijd er een vierkant van 16 x 16 cm uit. Leg op de plakken biscuits met botercrème en druk voorzichtig aan. Zet 15 min. in de vriezer. Snijd de taart met een scherp mes voorzichtig in vierkante petitfours van 4 x 4 cm. Steek uit de rest van de marsepein bloemetjes of andere figuurtjes en versier de petitfours ermee.
Wat zijn petitfours?

Wat zijn petitfours?

Heb je iets te vieren? Dan pak je uit met petitfours. Dit zijn kleine gebakjes die vaak geserveerd worden bij een high tea, een grand dessert tijdens kerst, op een bruiloft of een feestje. Er zijn verschillende soorten petitfours: cakejes gevuld met slagroom, chipolata of crème en bedekt met een laagje marsepein of glazuur.

Hoe maak je petit

Zelf petitfours maken? Het lijkt misschien een lastige klus, maar deze kleine gebakjes zijn eigenlijk eenvoudig te maken. Eerst maak je een beslag van eieren, suiker en bakmeel. Dit mengsel gaar je vervolgens in de oven totdat het biscuit lichtbruin is. Snijd hierna kleine vierkanten uit het biscuit en bestrijk elk gebakje met een zelfgemaakte botercrème. Zet de petitfours even in de vriezer, versier ze met marsepein of fondant en je bent klaar! Nog makkelijker: je kunt de gebakjes ook maken met kant-en-klare brownies of cake.

Hoe maak je petit