Preischotels
Preischotels

Preischotels

Zin in een ovenschotel? Ga voor preischotel! Dat is naast makkelijk te maken ook nog eens budgetproof. Het perfecte comfortfood dus.

Makkelijke preischotel maken

Makkelijke preischotel maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken van 3 cm en kook in een ruime pan in 15 min. gaar.
  2. Snijd ondertussen de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit 1 el olie (per 4 personen) in een hapjespan en bak het gehakt op middelhoog vuur in 3 min. rul. Voeg de prei en stamppotkruiden toe en bak 7 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Rasp ondertussen de kaas. Giet de zoete aardappel af en stamp met de pureestamper tot puree. Meng de helft van de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel het gehakt-preimengsel over de ovenschaal. Verdeel de puree erover en bestrooi met de rest van de kaas. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in 25 min. goudgeel en gaar. Zet de laatste 5 min. de ovengrill aan.
Preischotel maken: hoe doe je dat en welke variaties zijn er?

Preischotel maken: hoe doe je dat en welke variaties zijn er?

Met preischotel kun je alle kanten op. Zo kun je de prei bijvoorbeeld combineren met een koolhydraatrijk product zoals aardappelpuree, aardappelschijfjes of gekookte pasta. Vaak wordt er ook vlees of vis toegevoegd aan een preischotel (maar je kunt dit in een vegetarische variant ook weglaten). Extra lekker: bestrooid met kaas! Doe alle aparte ingrediënten – eventueel voorbereid met extra smaakmakers – samen in een ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven.

Koolhydraatbewuste preischotel: kan dat?

Je kunt een koolhydraatbewuste preischotel maken door de aardappel (of andere koolhydraatbron) te vervangen door een koolhydraatbewust alternatief. Vervang (zoete) aardappelpuree of aardappelschijfjes bijvoorbeeld door groentepuree of plakjes groente, zoals wortel of courgette. Zit er pasta in de preischotel? Vervang deze dan door een koolhydraatbewuste variant.

Koolhydraatbewuste preischotel: kan dat?
Preischotel: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Preischotel: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Preischotel kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de schotel langer bewaren, dan kun je ‘m (in porties) invriezen: in de vriezer is-ie 3 maanden houdbaar. Ontdooi de preischotel een dag voor gebruik door ‘m uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm de schotel in ca. 15 minuten weer op in een voorverwarmde oven op 180 °C of in ca. 45 seconden op 850 watt in de magnetron.