Spareribs
Spareribs

Spareribs

Met sappige spareribs maak je de gemiddelde vleesliefhebber intens gelukkig. Kies je favoriete marinade en geef de spareribs even de tijd om op smaak te komen. Gaar ze in de oven of op de barbecue en eet ze lekker met je handen.

Spareribs maken

Spareribs maken

  1. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier plat tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer totdat deze over de gehele breedte tussen het vlies en het bot zit. Trek de schroevendraaier naar je toe en trek zo het hele vlies van het rack af.
  2. Meng 75 g keukenstroop (per 4 personen) met de helft van de knoflookpoeder, het uienpoeder, ⅓ van de chipotle en ⅓ van de worchestershiresaus tot een marinadepasta. Bestrijk de spareribs met de bakkwast rondom met de marinade. Laat afgedekt minimaal 2 uur en maximaal 24 uur in de koelkast marineren.
  3. Maak ondertussen de barbecuesaus. Schil de appel, snijd in partjes en verwijder het klokhuis. Rasp het vruchtvlees grof. Doe de appel, het appelsap, venkelzaad, de ketchup, azijn, suiker, de rest van de chipotle, worchestershiresaus, knoflook en keukenstroop in een steelpan. Breng de saus aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot een stroperige saus. Dit duurt ca. 1½ uur. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar evt. afgedekt in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 140 ºC. Laat ondertussen de spareribs op kamertemperatuur komen. Verpak elke rib apart in aluminiumfolie en zorg ervoor dat er geen openingen zijn. Zo blijven de spareribs mals. Leg de spareribs op een met bakpapier beklede bakplaat met de vouwkant van de folie naar boven en gaar ca. 2 uur in het midden van de oven. Neem de spareribs uit de oven en verwijder de folie. Bestrijk de bovenkant met de helft van de saus en leg met de vleeskant naar boven terug op de met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de spareribs nog ca. 30-45 min. in de oven. Serveer de spareribs met de rest van de saus.