Marmercake bakken

Kookles

- 08:10 min.

Wil je een cake bakken, maar weet je niet zeker hoe dit moet? In deze video van Allerhande wordt uitgelegd hoe je een vanillecake maakt, met een heerlijke marmercake als variant. 

Vanillecake bakken

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de cakevorm dun met boter en bestrijk deze met een eetlepel cakemeel. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dan rijst de cake namelijk veel beter. Doe 250 gram boter, 250 gram suiker en een mespuntje zout in de beslagkom. Klop het met de mixer in 10 minuten.

Stap 2: Klop de 5 eieren er één voor één door. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen in het beslag. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn, anders schift het beslag.

Stap 3: Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes. Zeef het cakemeel boven het beslag en spatel het samen met het vanillemerg voorzichtig door het beslag.

Stap 4: Schep het beslag in de vorm en zet de cake in het midden van de oven. Zet de oven op 170 graden en bak in circa 1 uur goudbruin. Een cake bakken duurt in de ene oven langer dan in de andere. Houd de cake dus goed in de gaten tijdens het bakken. Controleer op gaarheid door een satéprikker in het midden te prikken. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. 

Variant: marmercake maken

Klop het beslag zoals in het basisrecept, maar zonder de vanille. Verwarm 100 gram chocolade au bain-marie.

Roer de gesmolten chocolade goed door. Schep een derde van het beslag in een kom en spatel daar de chocolade door. Schep eerst een laag wit beslag in de vorm, dan het chocoladebeslag en vervolgens de rest van het witte beslag. Maak met een satéprikker een zigzagbeweging door het beslag, zodat er een gemarmerd patroon ontstaat.

Zet de oven op 170 graden, plaats de tulband in het midden van de oven en bak de marmercake in circa 70 minuten goudbruin. Laat de cake minimaal 2 uur afkoelen voor je hem omkeert