Augurk
Augurk

Augurk

Augurken – je houdt er van of juist helemaal niet. Maar wij zijn er dol op! Niets lekkerder dan een augurk op je hamburger of bij een haring. Maar ook in salades of bij de borrel zijn ze favoriet. We vertellen je er alles over.

Zijn augurken gezond? 

Zijn augurken gezond? 

Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..

Is een augurk een komkommer?

Een augurk is geen komkommer, maar er bestaat hier veel verwarring over. Niet zo gek want de smaak en vorm van een verse augurk is vergelijkbaar met die van een komkommer. Het zijn als het ware mini-komkommertjes maar worden in tegenstelling tot de echte komkommer zelden rauw gegeten. Augurken worden namelijk aangemaakt met azijn en kruiden, zuur of zoet.

Is een augurk een komkommer?
Hoe kan ik augurken bewaren? 

Hoe kan ik augurken bewaren? 

Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Maar wanneer je ze eenmaal geopend hebt, moet je ze in de koelkast bewaren.

Spitskoolsalade met wortel en augurk

Spitskoolsalade met wortel en augurk

  1. Meng de appelciderazijn met de mosterd en ahornsiroop. Giet de olie er al kloppend met een garde in een dunne straal bij. Breng deze dressing op smaak met peper en zout.
  2. Halveer de spitskool in de lengte. Schil de winterpeen. Schaaf de kool en peen met de mandoline of keukenmachine in de breedte in flinterdunne plakjes. Schaaf de rode ui in dunne plakjes. Halveer de augurken in de lengte.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 5 min. op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen en hak grof.
  4. Snijd de dille en bieslook fijn. Meng de kool, peen, ui, augurk, ⅔ van de dille en ⅔ van de bieslook met de dressing. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Bestrooi met de amandel en de rest van de dille en bieslook.