Zelf muffins bakken is een eitje met deze recepten. En met onze handige tips staat jouw tafel binnen een mum van tijd vol met deze geurige warme broodjes. Kom hier meer te weten over muffins bakken.

Engels of Amerikaans
Muffins zijn kleine warme broodjes, die zowel in zoete als hartige varianten voorkomen. De oorspronkelijke muffin is de Engelse en die ziet er anders uit als de muffin die wij kennen, de Amerikaanse versie die meer op een cakeje lijkt. Muffins worden hier dan ook wel eens verward met
cupcakes. De Engelse muffin is meer een rond plat broodje dat met gistdeeg wordt bereid en meestal warm wordt gegeten bij het ontbijt of 's middags bij de thee. De Amerikanen bakken ze het liefst wat zoeter en doen er graag een mooi laagje glazuur of zoete kruimeltopping op.

Muffins en cupcakes
De cupcake is lichter, zoeter en echt een 'taartje': een mini-cakeje. De muffin is een wat steviger en minder zoet broodje. Cupcakes worden, net als gewone cake, meestal met boter en bakpoeder bereid, terwijl muffinbeslag vaak olie en ook wel gist als rijsmiddel bevat. Muffins rijzen doorgaans ook meer bij het bakken. Maar in Nederland nemen we het niet zo nauw met dit traditionele onderscheid. Muffins en cupcakes kun je allebei naar hartenlust versieren met een mooie topping. Je kunt bij beide experimenteren met de vulling en ze worden hier allebei het liefst bij de thee of koffie gegeten. Een belangrijk verschil is wel dat muffins warm het lekkerst zijn en dat cupcakes juist moeten afkoelen voor je ze af kunt maken met knap decoratiewerk.

Muffins bakken
Voor het bakken van muffins heb je een speciale muffinvorm nodig. Dit is een speciale bakvorm met zes of holtes, waar de muffins per stuk in worden afgebakken. Het handigst is om hiervoor speciale papieren vormpjes te gebruiken. Hiermee kun je de muffins makkelijk uit de vorm verwijderen en bovendien staat dat leuk met serveren. De vorm is essentieel om de muffins mooi in de hoogte te laten rijzen, anders zet het beslag in de breedte uit.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.