Stamppot met aardappelen, peen en ui – en klapstuk, voor de liefhebber – dat is de basis voor de klassieke Hollandse hutspot. Saai, te vaak gegeten of gewoon in een gekke bui? Probeer dan de pittige variant met radijs en pittige rookworst of maak op een zonnige dag eens lentehutspot met veldsla en kibbeling.

Leidens ontzet
Hutspot is voedzaam en lekker en bovendien heel goed te maken met een klein budget. De geschiedenis van de stamppot gaat zeker terug tot 1574, toen de Leidenaren hutspot aten nadat ze door de watergeuzen werden bevrijd van de Spanjaarden. De stamppot wordt nog steeds jaarlijks gegeten in Leiden – en omstreken – om die bevrijding te vieren. Leuk detail: de eerste hutspot werd gemaakt met pastinaak in plaats van aardappelen.

Hutspotcrumble
Het fijne aan zo’n stevige basis (aardappelen, peen en ui) is dat je gerust kunt experimenteren met andere ingrediënten of bereidingswijzen. Maak bijvoorbeeld eens een frisse variant met yoghurt en koriander of doe gek en maak een hutspotcrumble, met Parmezaanse kaas en oregano. Je kunt hutspot ook bakken, lekker met pepermakreel. En zelfs aan de allerkleinsten is gedacht: babyhutspot met tartaar (10-12 maanden).

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.