Hutspot

Stamppot met aardappelen, peen en ui: dat is de basis voor de klassieke Hollandse hutspot. Saai, te vaak gegeten of te winters? Het kan ook anders! Ontdek hoe je deze klassieker een twist kunt geven.

Hutspot recepten

Hutspot maken
Hutspot maken

Hutspot maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.2 kg kruimige aardappel
  • 400 g middelgrote ui
  • 600 g winterpeen
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1.5 liter water
  • 375 g rookworst
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in plakjes van 1 cm. Verhit de helft van de boter in een ruime pan of soeppan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de winterpeen toe en bak 2 min. mee. Voeg de aardappelen, het water en een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 20 min. koken tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Giet af.
  2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de melk op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen en hutspotgroenten met de pureestamper tot puree. Voeg de melk, de rest van de boter en nootmuskaat toe en roer door de hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Hoe bewaar je hutspot?

Afgekoelde hutspot kun je in een afgesloten bak max. 3 dagen bewaren in de koelkast. Liever langer bewaren? Vries de hutspot dan in. Houd er bij het invriezen rekening mee dat je het eventuele vlees eruit haalt, zodat de hutspot geen raar smaakje krijgt. Tip vóór het eten: laat de hutspot uit de vriezer een dag van tevoren ontdooien in de koelkast om de juiste smaak te behouden!

Hoe varieer je met hutspot?

Toe aan wat meer variatie? Dan zit je goed met hutspot. Door aan de basis-ingrediënten vlees of nog meer groenten toe te voegen, geef je de hutspot al snel een extra bite. Kies bijv. eens voor chorizoworst en knolselderij. Of wat dacht je van hutspot als snack? Probeer dan de hutspotwafels; ook lekker met een gehaktbal of een spiegelei. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is deze hutspotcrumble uit de oven iets voor jou. Hiermee zet je binnen een handomdraai een lekkere ovenschotel op tafel.

Hutspot & tijmgehaktballetjes

Buiten waait de wind om het huis, binnen staat de kachel hoog. Tijd voor echte winterse kost.
02:30