Boerenkoolstamppot
Boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot maken, daar doe je iedereen een plezier mee! Elke winter komt dit oer-Hollandse gerecht weer op tafel. Logisch, want met boerenkoolstamppot warm je lekker op in de koude maanden.

Boerenkoolstamppot maken

Boerenkoolstamppot maken

Ingrediënten

4 personen

1 kg

kruimige aardappel

600 g

verse boerenkool

500 g

Gelderse rookworsten

25 g

ongezouten roomboter

1 el

azijn

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken van 2 cm. Doe de boerenkool in een ruime pan en leg de aardappelen erop. Voeg water toe tot de aardappelen net onderstaan. Breng aan de kook en laat 10 min. op middelhoog vuur koken.
  2. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg op de aardappelen. Kook het geheel in nog ca. 10 min. gaar. Haal de rookworsten uit de pan en houd warm onder een deksel of aluminiumfolie. Giet de aardappelen en boerenkool af, maar vang het kookvocht op.
  3. Stamp de aardappelen met de boerenkool fijn. Roer de boter en azijn erdoor tot de boter gesmolten is. Voeg kookvocht toe tot de stamppot de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de stamppot over de borden. Snijd de rookworst in plakjes en leg erop.
Boerenkoolstamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Boerenkoolstamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Een kliekje boerenkoolstamppot bewaren doe je door het – max. 2 uur – te laten afkoelen. Doe je dat langer dan heb je meer kans op bacterievorming. In de koelkast is het in een afgesloten bakje nog 2 dagen houdbaar, ingevroren 2 maanden. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.

Ook handig: noteer wat er in het bakje zit. Ga je de stamppot opwarmen? Doe dat dan door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het is het allerlekkerst om de stamppot nog even op te bakken in een koekenpan.

Wat zijn lekkere boerenkoolstamppotvariaties?

Er zijn genoeg variaties op boerenkoolstamppot.

Wat zijn lekkere boerenkoolstamppotvariaties?
Is boerenkoolstamppot gezond?

Is boerenkoolstamppot gezond?

Boerenkool en aardappelen zijn gezonde ingrediënten en geven dit gerecht dus een verantwoorde basis. En zoals meestal geldt in het kader van gezond eten, en dus ook voor boerenkoolstamppot: eet met mate.

De veelal gebruikte boter, rookworst en spekjes zijn bijna niet weg te denken, maar bevatten veel verzadigde vetten (en zout), dus kun je beter beperken of achterwege laten. Een bewustere keuze is om voor mager (onbewerkt) vlees te kiezen, zoals in deze boerenhutspot met filetlapjes en gebakken uien.