Hutspot
Hutspot

Hutspot

Stamppot met aardappelen, peen en ui: dat is de basis voor de klassieke Hollandse hutspot. Saai, te vaak gegeten of te winters? Het kan ook anders! Ontdek hoe je deze klassieker een twist kunt geven.

Hutspot maken

Hutspot maken

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in plakjes van 1 cm. Verhit de helft van de boter in een ruime pan of soeppan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de winterpeen toe en bak 2 min. mee. Voeg de aardappelen in een pan met ruim water toe en evt. zout toe en breng aan de kook. Laat 20 min. koken tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Giet af.
  2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de melk op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen en hutspotgroenten met de pureestamper tot puree. Voeg de melk, de rest van de boter en nootmuskaat toe en roer door de hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Hoe bewaar je hutspot?

Hoe bewaar je hutspot?

Afgekoelde hutspot kun je in een afgesloten bak max. 3 dagen bewaren in de koelkast. Liever langer bewaren? Vries de hutspot dan in. Houd er bij het invriezen rekening mee dat je het eventuele vlees eruit haalt, zodat de hutspot geen raar smaakje krijgt. Tip vóór het eten: laat de hutspot uit de vriezer een dag van tevoren ontdooien in de koelkast om de juiste smaak te behouden!

Hoe varieer je met hutspot?

Toe aan wat meer variatie? Dan zit je goed met hutspot. Door aan de basis-ingrediënten vlees of nog meer groenten toe te voegen, geef je de hutspot al snel een extra bite. Kies bijv. eens voor chorizoworst en knolselderij. Of wat dacht je van hutspot als snack? Probeer dan de hutspotwafels; ook lekker met een gehaktbal of een spiegelei. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is deze hutspotcrumble uit de oven iets voor jou. Hiermee zet je binnen een handomdraai een lekkere ovenschotel op tafel.

Hoe varieer je met hutspot?
Wat is de beste hutspotverhouding?

Wat is de beste hutspotverhouding?

Met hoeveel gram aardappels, winterwortels en ui maak jij hutspot? De ideale hutspotverhouding is per persoon verschillend. De één houdt van zoet en kiest voor een grote hoeveelheid winterwortels, en de ander gaat voor een zachtere combinatie met meer aardappels. Toch is er een ideale basisverhouding die veel mensen het lekkerst vinden (per 4 personen): 1 kilo aardappels, 750 gram winterwortel en 300 gram ui. Houd deze hoeveelheden aan als basis, proef goed en pas vervolgens de verhoudingen aan naar smaak. Zo creëer je jouw ideale hutspot!