Dimsum
Dimsum

Dimsum

Dimsum zijn kleine hapjes die in China bij de thee worden gegeten. Ze komen in allerlei soorten en maten voor, van gefrituurd tot gestoomd en van zoet tot hartig. Eén ding is zeker: wij krijgen nooit genoeg van dimsum!

Open dumplings met garnalen in Siu Mai-stijl

Open dumplings met garnalen in Siu Mai-stijl

  1. Meng de bloem met het zout en het net gekookt water. Kneed voorzichtig in 10 min. tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rusten.
  2. Schil en rasp ondertussen de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de salade-ui zo fijn mogelijk. Houd wat fijngesneden groen achter voor de garnering. Snijd de garnalen heel fijn. Meng de garnalen met de maizena, de gember, knoflook, salade-ui, ¼ van de sojasaus, de sherry, oestersaus, de helft van de sesamolie en de suiker.
  3. Leg een vochtige theedoek klaar. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er 2 rollen van. Bewaar 1 rol in folie in de koelkast en snijd de andere rol in 12 gelijke stukjes. Rol de stukjes deeg tot balletjes. Bestuif het werkblad en de balletjes deeg royaal met maizena en rol ze flinterdun uit, tot rondjes van ca. Ø 10 cm. Herhaal dit met de andere rol deeg, tot je 24 deegrondjes hebt. Bewaar de deegrondjes die je hebt gemaakt onder de vochtige theedoek.
  4. Leg een stukje bakpapier op de bodem van het stoommandje (of vergiet). Pak 1 dumplingvel en schep in het midden 1,5 tl van het garnalenmengsel. Vouw het dumplingvel om de vulling met plooitjes aan de bovenkant van het buideltje. Knijp het halverwege iets aan, zodat de vulling er net bovenuit komt. Leg de dumpling in het stoommandje. Herhaal dit met alle dumplingvellen totdat de vulling op is. Bestrooi met wat groen van de salade-ui.
  5. Zet het stoommandje op een pan of wok met een laagje bijna kokend water. Zorg dat het mandje het water niet raakt. Stoom de dumplings in delen (afhankelijk van de grootte van het stoommandje) in 7-9 min. gaar. De vulling moet vanbinnen warm zijn en het deeg moet niet meer plakken. Stoom de dumplings niet te lang, dan vallen ze uit elkaar. Haal het mandje van de pan en zet de dumplings voorzichtig op een bord.
  6. Meng ondertussen de rest van de sojasaus met de rest van de sesamolie tot een dip. Serveer de dumplings meteen, met de dip apart erbij.
Wat is dimsum?

Wat is dimsum?

Dimsum zijn kleine Chinese eenpersoonshapjes die meestal gestoomd of gefrituurd worden. Deze hapjes variëren van zoet tot hartig, en van warm tot koud. Wij kennen ze voornamelijk als dumplings, wontons en gyoza (hoewel dat Japans is). Leuk detail: dimsum betekent letterlijk ‘het hart rakend’. En dat verwijst ook precies naar de oorspronkelijke bedoeling van deze hapjes. Dimsum is namelijk bedoeld om indruk mee te maken, niet per se om de honger mee te stillen.

Hoe maak je dimsum?

Dimsum kun je op verschillende manieren maken: stomen, bakken, koken of frituren. Voor het stomen van de dimsum heb je een stoompan of stoommandje nodig. Heb je die niet in huis? Koken, bakken en frituren zijn goede alternatieven. Vooral frituren geeft de hapjes ook nog eens een krokante bite. Lekker!

Hoe maak je dimsum?