Bouillonfondue (hotpot)
Bouillonfondue (hotpot)

Bouillonfondue (hotpot)

Hotpot maken? Hotpot (of bouillonfondue) vindt z'n oorsprong in Sichuan, China. In de hotpot/fondue midden op tafel gaart iedereen elk wat wils in een kokende bouillon.
*op deze pagina zijn ook recepten te vinden die naast Chinese hotpot hun inspiratie vinden in andere bouillonsoorten en smaken.

Vleesfondue met gember en steranijs

Vleesfondue met gember en steranijs

  1. Boen 60 g gember schoon (per 4 personen) en kneus het stuk met een deegroller of het lemmet van een (koks)mes. Bewaar het donkergroene deel van de salade-ui en kneus de witte delen. Breng de bouillon (zonder extra water) in een steelpan aan de kook. Voeg de gekneusde gember, witte delen van de salade-ui, Spaanse peper, steranijs, szechuanpeper, sherry en de sojasaus toe. Laat de bouillon 30 min. op laag vuur trekken met de deksel schuin op de pan.
  2. Snijd ondertussen de biefstukken in zo dun mogelijke plakjes. Spoel de garnalen schoon onder koud stromend water, laat de schaal en de staart zitten. Halveer de grote paddenstoelen. De kruiden uit de bakjes worden niet gebruikt. Snijd de helft van het groen van de salade-ui in stukken van 2 cm. Snijd de rest fijn.
  3. Maak voor iedereen 2 dips. Pers de tenen knoflook uit. Meng met 1½ el fijngesneden salade-ui (per 4 personen) en de sesamolie en verdeel over kommetjes. Meng voor de andere dip de chili-olie met de rest van de sojasaus en rasp de rest van de gember erboven. Verdeel over kommetjes. Verdeel de biefstuk, garnalen, groenten en noedels over schaaltjes en zet samen met de dips op tafel.
  4. Zorg ervoor dat de pan op een warmhoudplaatje op tafel zachtjes aan de kook gehouden wordt. Voeg tijdens het fonduen eventueel wat kokend water toe als het te veel verdampt. Houd er tijdens het fonduen rekening mee dat elk ingrediënt een andere kooktijd heeft. Met het fonduenetje kun je gemakkelijk je ingrediënten uit de bouillon vissen. Met een theezeefje lukt dit ook goed.
Wat is hotpot?

Wat is hotpot?

Hotpot is een fondue waarbij je ingrediënten gaart in een kokende bouillon. De bekendste is de Sichuan hotpot en kenmerkt zich door z’n pittigheid: van heet tot bijna verdovend. De geconcentreerde (vaak rode) vloeistof bestaat veelal uit vet, specerijen, bouillon en chilipepers. Hou je niet van pittig? Er zijn ook hotpots met 2 vakken, zodat er naast een pittige bouillon ook een mildere variant kan worden geserveerd. Denk aan een paddenstoelenhotpot of een varkensbouillonhotpot. Hou bij de keuze van ingrediënten rekening met verschillende texturen, smaken en kleuren. Snijd alles in stukjes en zet het samen met de sausjes rond de hotpot.

Hotpot warmhouden

Voor een Chinese hotpot zijn speciale pannen te koop. Maar je kunt de bouillon ook warmhouden in een pan met dikke bodem. Het belangrijkste is dat de bouillon heet genoeg blijft, zodat al het lekkers wat je erin doopt, gaart. Zet een theelichtje, een rechaud of een warmhoudplaatje op tafel. Zo hou je je hotpot goed heet.