Libanese recepten

Libanon is een land met een van oudsher sterke culinaire cultuur, die overeenkomsten heeft met andere landen in het Midden-Oosten. Van bloemige oranjebloesem en friszure sumak tot anijsachtige arak en romige labneh (een soort hartige hangop): inspirerende smaken en gerechten zijn er in overvloed!

Ingrediënten

Bereiding

Tabouleh: friszure bulgur met peterselie

Tabouleh is een frisse, sappige plattepeterseliesalade. De bulgur die in deze salade zit kook je niet, maar laat je even wellen en dan verder zacht worden in het sap van de tomaat en citroen. Het wordt in Libanon veel gegeten, onder andere om de lente mee te vieren, maar is ook in andere landen in het Midden-Oosten populair.

Labneh: uitgelekte yoghurt

Labneh is dikke, uitgelekte yoghurt met zout, je kunt het zien als een soort hartige hangop. Labneh eet je naturel, bestrooid met za’atar en olijfolie of soms met andere toppings zoals verse kruiden, pijnboompitten en sumak. Je kunt het in Libanon van vroeg tot laat eten: met flatbread bij het ontbijt, maar ook op de mezzetafel of in een sandwich.

Kibbeh: het nationale Libanese gerecht

Kibbeh is een mengsel van gehakt of iets anders (bijvoorbeeld aardappel, rijst, pompoen of linzen) met fijne bulgur. Dit mengsel kan in verschillende vormen worden verwerkt: van ovale, ‘kroketachtige’ vormpjes tot een soort ‘taart’. Het wordt gevuld met uien, specerijen (seven spice bijvoorbeeld), pijnboompitten en vaak iets van vlees. Kibbeh wordt gebakken in de oven, gefrituurd of soms rauw geserveerd. Kibbeh naye is bijvoorbeeld tartaar met olijfolie, fleur de sel, rauwe ui en takjes munt.

Tabouleh

Tabouleh is een frisse, sappige platte-peterseliesalade, die je het beste kunt maken in het voorjaar, met jonge peterselie. De bulgur in de tabouleh kook je niet, maar laat je even wellen en dan verder zacht worden in het sap van de tomaat en citroen. Naast platte peterselie en bulgur gaat er verse munt, salade-ui en jalapeñopeper in dit zomerse bijgerecht. Serveer de tabouleh met kleine blaadjes romainesla om te vullen, zo...

00:55