Piadina

Piadina

Hét streetfood van Italië: piadina. En terecht, want deze gevulde platte broodjes lenen zich perfect als snack of lunch (thuis of on the go). Handig en lekker dus. Andiamo!

Piadina maken: zo doe je dat

Piadina maken: zo doe je dat

  1. Halveer de cherrytomaten. Verhit de grillpan en en gril elke piadina 1 min. Keer halverwege. Beleg de helft van elke gegrilde piadine met ham. Scheur de mozzarella in stukjes en leg op de ham.
  2. Verdeel de tomaten, pestospread en basilicumblaadjes erover. Bestrooi met peper. Vouw dubbel, snijd doormidden en verpak in aluminiumfolie om mee te nemen in de koelbox.
Wat is een piadina?

Wat is een piadina?

Een piadina is een plat broodje afkomstig uit de Italiaanse streek Emilia-Romagna. Het broodje wordt van oorsprong gemaakt met bloem, water en reuzel (en tegenwoordig wordt ook olie gebruikt) en wordt op een hete terracotta plaat gebakken. Daarna wordt de piadina belegd met groente, afgetopt met vleeswaren of kaas en dubbelgevouwen. Er zijn verschillende varianten, van dunne, grote ‘piada’ uit de kuststreek tot kleinere dikke piadina meer landinwaarts. Door de eeuwen - ja, eeuwen! - heen zijn er verschillende notities en geschriften gevonden over piadina. De oudste notitie dateert zelfs uit 1371. Tegenwoordig is het broodje het officiële streekgerecht van de regio en heeft de piadina romagnola zelfs een beschermde status. Een broodje met geschiedenis dus!