Ramadan recepten
Ramadan recepten

Ramadan recepten

Ramadan: een maand van bezinning en (o.a.) vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Met als Eid al-Fitr om af te sluiten. We wensen met deze recepten iedereen die aan het vasten is: Ramadan kareem!

*niet alle producten zijn halal verkrijgbaar bij Albert Heijn

Harira maken

Harira maken

Ingrediënten

8 personen

1 tl

ongezouten roomboter

250 g

halal biefstuk

1 tl

chilivlokken

1 tl

gemalen kaneel

1 tl

gemalen gember

1 tl

zout

1

middelgrote ui

7.5 g

verse koriander

10 g

verse selderij

7.5 g

verse peterselie

700 g

tomaten

2 el

zonnebloemolie

100 g

gedroogde rode linzen

160 g

kikkererwten in blik

70 g

tomatenpuree

1.5 l

water

2 el

tarwebloem

40 g

vermicelli

Dit heb je nodig

  • staafmixer met hoge beker

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de biefstuk in kleine blokjes. Meng de specerijen met de roomboter goed door het vlees en breng op smaak met het zout.
  2. Snipper de ui en snijd de koriander, selderij en peterselie grof. Kerf de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze onder in kokend water tot het velletje omkrult. Dompel ze daarna onder in koud water. Ontvel de tomaten, doe in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer.
  3. Verhit de olie in een soeppan en bak de biefstuk op middelhoog vuur in 3 min. rondom bruin. Voeg de ui, koriander, selderij en peterselie toe en bak 1 min. mee. Voeg de gepureerde tomaten, linzen en kikkererwten toe en laat 30 min. met de deksel op de pan zachtjes stoven.
  4. Voeg de tomatenpuree en 1.25 liter water (per 8 personen) toe, breng aan de kook en laat 1 uur op laag vuur zachtjes koken zonder deksel. Roer af en toe.
  5. Doe ondertussen de bloem met de rest van het water in een hoge beker en pureer glad met de staafmixer. Voeg het bloemmengsel toe aan de soep, breng aan de kook en laat nog 10 min. zachtjes koken. Voeg de vermicelli toe en kook 4 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Wat zijn lekkere recepten voor iftar?

Iftar is de maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de ramadan en start meestal met dadels en een glas melk of water. Erna kan een verse smoothie ook verfrissend zijn. Wanneer het tijd is voor een soepje, is harira een optie, maar ook deze yoghurtsoep is een fijn ramadanrecept. Ook lekker voor iftar en de avonduren zijn salades en couscous. Een van onze favoriete couscousrecepten is bijvoorbeeld deze couscous met granaatappel. Nog zin in en plek voor een toetje? Dan mag deze baklava met pistache niet ontbreken. Natuurlijk allemaal met halalproducten.

Iftar in verschillende landen

Voor iftar tijdens de ramadan zijn er in verschillende landen andere tradities. Toch wordt bijna overal gestart met de gebruikelijke dadels met water of melk, onder andere om een niet al te groot beroep op de maag te doen na een dag vasten. Hierna volgen meestal meerdere gerechten of staat de tafel vol met hapjes. Zo zijn in Marokko, afhankelijk van de regio, harira (linzensoep) en chebakia (zoet honingkoekje) gebruikelijk. In Indonesië zul je kolak (gestoofde banaan met palmsuiker en kokos) of een bevroren-fruit-salade voor iftar krijgen. De ramadan sluit af met het driedaagse feest Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.

Iftar in verschillende landen