Springrolls
Springrolls

Springrolls

Springrolls vinden hun oorsprong in Azië, waar je per land en zelfs per regio vele variaties kunt vinden. We kennen springrolls voornamelijk uit Vietnam, waar ze gỏi cuốn (gerolde salade) worden genoemd. De basis is een rijstvel gevuld met verse groenten, mihoen en iets hartigs als gestoomde garnalen, buikspek of tofu. Niet alleen lekker, maar ook mooi: het doorzichtige rijstvel vraagt om het mooi neerleggen van de ingrediënten. Dus… klaar? Rollen maar!

Spring rolls maken

Spring rolls maken

 1. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een metalen zeef of vergiet in past. Hang, als het water kookt, de zeef in de pan en doe de bevroren garnalen erin. Doe de deksel op de pan en stoom de garnalen in 8 min. gaar. Ze zijn gaar als ze net roze zijn gekleurd. Laat ze iets afkoelen, pel ze en halveer ze in de lengte.
 2. Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Snijd voor de dipsaus de knoflook fijn en hak de pinda’s fijn. Verhit de olie in een steelpan en fruit de knoflook 1 min. op laag vuur. Voeg de hoisinsaus en het water toe. Breng al roerend aan de kook tot een egale saus. Roer de gehakte pinda’s erdoor.
 4. Haal de bladeren los van de romainesla. Was en droog de bladeren en snijd ze in repen. Snijd de komkommer tot een recht stuk van 12 cm. Snijd in de lengte in kwarten, verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje en snijd de kwarten elk in 3 lange repen. Zet de munt, koriander, bieslook, peen julienne, komkommer en de garnalen klaar. Zet een ondiepe schaal met warm water klaar.
 5. Dompel een rijstvel helemaal onder in het warme water en leg dan op een schone plank. Het vel is dan nog wat hard, maar wordt zacht terwijl je het belegt. Leg een paar bieslooksprieten een paar cm boven het midden van het rijstvel. Leg daaronder 3 blaadjes munt, daaronder 3 gehalveerde garnalen en daarop een blaadje sla. Leg op de sla een plukje mihoen, 1 reep komkommer, een takje koriander en wat peen julienne. Vouw de onderkant van het rijstvel zo strak mogelijk over de vulling en rol een slag tot de helft. Houd de vulling stevig vast en klap de zijkanten naar binnen. Rol de summer roll verder op.
 6. Maak zo ook de rest van de summer rolls. Serveer ze met de dipsaus.
Wat is het verschil tussen een springroll en summer roll?

Wat is het verschil tussen een springroll en summer roll?

Springroll is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende ‘rolls’. Een springroll is over het algemeen een roll van rijstpapier of een vel van bloem gevuld met groente, eventueel vlees of garnalen en dunne noedels. Die kun je dan gefrituurd, gestoomd of rauw eten. Summer rolls vallen daar weer onder en zijn meestal de versie van rijstpapier gevuld met groente, mihoen en ganalen/vlees.

Hoe vul en rol je springrolls?

In 3 stappen rol je in no time je eigen springrolls:

 1. Goede voorbereiding

  Voordat je gaat rollen, moet je alle ingrediënten snijden, bakken en stomen en in bakjes doen. Dat is even een werkje, maar het maakt het rollen veel relaxter.

 2. Even dompelen

  Elk rijstvel dompel je onder in een pan of kom met warm water. Uit het water leg je het vel direct op een plank. In het begin is het vaak nog een beetje stug, maar zodra alle ingrediënten erop liggen, is het zacht geworden en kun je gaan rollen.

 3. Rollen doe je zo

  Rollen moet je even in de vingers krijgen. Leg de eerste ingrediënten zo laag mogelijk op het velletje en houd aan beide zijkanten ongeveer drie centimeter vrij.

  Vouw de onderkant van het vel over de ingrediënten heen en duw het een beetje naar je toe. Rol tot halverwege het vel. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol weer verder. Probeer ’m strak te vouwen, dan vallen de ingrediënten er tijdens het eten niet uit. Gebruik van alle ingrediënten een klein plukje of schepje, want je springroll wordt sneller vol dan je denkt. Hoe minder je erin doet, hoe makkelijker je hem maakt.

In Vietnam eet je springrolls (gỏi cuốn) op straat, maar ook thuis als hoofdmaaltijd. Je zet alle ingrediënten op tafel en iedereen rolt zelf. Het is dezelfde soort gezelligheid als we in Nederland kennen bij gourmetten.

Hoe vul en rol je springrolls?