Vegan 'kaas'
Vegan 'kaas'

Vegan 'kaas'

Een smeltende plak cheddar op je tosti of een flinke berg Parmezaan op je pasta. Kaas kan soms gewoon niet ontbreken. Wil of kun je om welke reden dan ook geen dierlijke producten eten? Er liggen gelukkig genoeg alternatieven voor vegan 'kaas' in de schappen. Of maak ’t zelf!

Vegan 'kaas' van cashewnoten maken: zo doe je dat

Vegan 'kaas' van cashewnoten maken: zo doe je dat

  1. Week de cashewnoten 4 uur in water. Laat goed uitlekken. Pers de citroen uit en houd 2 el (per 8 personen) apart.
  2. Mix alle ingrediënten, behalve de tijm in de keukenmachine mooi glad. Verdeel de tijm over een plat bord. Vorm van het cashewmengsel een rol van 12 cm lang en rol door de tijm, zodat de rol rondom bedekt is.
  3. Pak de rol strak in met een stuk bakpapier en draai de uiteinden in tegengestelde richting zodat je een strak worstje krijgt. Bind de uiteinden dicht met keukentouw. Laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
Wat is een veganistisch alternatief voor kaas en welke soorten zijn er?

Wat is een veganistisch alternatief voor kaas en welke soorten zijn er?

Een vegan kaas-alternatief is ‘kaas’ die gemaakt wordt zonder dierlijke producten te gebruiken. Normaal gesproken wordt kaas van koe-, schapen- of geitenmelk gemaakt. Bij een vegan alternatief voor kaas wordt de romige smaak nagebootst met plantaardige ingrediënten die veel vet bevatten, zoals noten of kokosolie. Van harde kaas tot zachte kaas en roomkaas: van bijna elke kaassoort bestaat wel een vegan alternatief. Zo is er plantaardige plak als alternatief voor jonge kaas voor op je brood, maar er zijn ook plantaardige alternatieven voor geraspte kaas of zelfs camembert.

Vegan 'kaas' maken: hoe doe je dat?

Vegan smeerbare kaas maken is vrij eenvoudig. Je doet dit door cashewnoten eerst te weken en ze vervolgens heel fijn te pureren in de blender of met een staafmixer. Daarna breng je de ‘kaas’ op smaak met bijvoorbeeld tijm en uienpoeder. Als je harde kaas wilt maken, kun je agar agar - een plantaardig alternatief voor gelatine - gebruiken om het mengsel te laten opstijven.

Vegan 'kaas' maken: hoe doe je dat?
Wat is een goede vervanger voor kaas?

Wat is een goede vervanger voor kaas?

Ter vervanging van Parmezaanse kaas of Pecorino worden vaak edelgistvlokken gebruikt, omdat deze een soortgelijke hartige smaak (umami) hebben. Als je witte blokjes in je salade wil, kun je ook tofu gebruiken. Bak die wel eerst even knapperig in zonnebloemolie en breng ze dan op smaak met zout.