Bladselderij
Bladselderij

Bladselderij

Bladselderij is een kruid dat veelzijdig gebruikt kan worden en die een verrassende twist kan geven aan veel gerechten. Het is een kruid die je altijd in huis kunt hebben want bladselderij doet het prima in een potje op de vensterbank of in de moestuin.

Wat is bladselderij?

Wat is bladselderij?

Bladselderij, ook wel gewoon selderij genoemd, is een tuinkruid met groene grove bladeren die groeit aan een plant. Bladselderij is familie van de knolselderij en bleekselderij maar bladselderij wordt gebruik als kruid en niet als groente.

In welke gerechten is bladselderij lekker?

Bladselderij kun je in zowel warme als koude gerechten gebruiken. Het is niet alleen lekker door de soep, bij vis , gehakt en varkensvlees maar ook in bami en nasi en salades. Selderij kun je ook goed combineren met groenten als wortels, prei, sperziebonen en bloemkool. En het is daarnaast een heerlijke smaakmaker in stoofgerechten, sauzen of ragoûts.

In welke gerechten is bladselderij lekker?
Is selderij hetzelfde als peterselie?

Is selderij hetzelfde als peterselie?

Selderij lijkt op peterselie maar de frisse en hartige smaak is krachtiger en meer uitgesproken. Door deze sterk aromatische smaak is het belangrijk om selderij met mate te gebruiken want de smaak kan al snel overheersen.

Hoe bewaar je bladselderij?

In de koelkast kun je bladselderij in vershoudfolie maximaal 5 dagen bewaren. Check voor gebruik of de blaadjes nog frisgroen en droog zijn en niet slap, donker of nat zijn geworden. Bladselderij kun je ook goed in een gesloten plastic zakje in de vriezer bewaren. Dan is het 10 tot 12 maanden houdbaar.

Hoe bewaar je bladselderij?
Runderbouillon met drie soorten selderij

Runderbouillon met drie soorten selderij

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Dep de schenkels droog met keukenpapier. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in het midden van de oven.
  2. Neem uit de oven en breng met het water aan de kook. Laat op laag vuur 2 uur zachtjes trekken. Halveer ondertussen de uien met schil en was en snijd de prei, de helft van de bleekselderij en 3/4 van de knolselderij in grove stukken.
  3. Meng met de tomatenpuree en knoflook, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 25 min. in het midden van de oven. Schep het schuim van de bouillon. Pluk de blaadjes van de bladselderij. Zowel de stelen als blad worden gebruikt. Snijd de gember in plakjes.
  4. Voeg de groenten uit de oven, de bladselderijstelen, peperkorrels, ½ tl zout, de kruidnagels, laurier, gember en steranijs toe aan de bouillon en laat nog 2 uur trekken. Schil ondertussen voor het garnituur de rest van de knolselderij en de bleekselderij. Snijd beide in kleine blokjes van ½ x ½ cm (brunoise).
  5. Snijd de blaadjes bladselderij in reepjes. Kook de knolselderij 3 min. in water met zout en spoel onder koud stromend water. Leg een schone theedoek in een zeef en schenk de bouillon erdoor. Breng op smaak met peper en 1 tl zout.
  6. Verdeel de garnituur over diepe borden, schenk de bouillon erover en serveer direct.