Bleekselderij
Bleekselderij

Bleekselderij

Bleekselderij is een aromatische groente en daarom een dankbaar ingrediënt in de keuken. Geweldig als smaakbasis in bijvoorbeeld een Italiaanse stoof of als hoofdrolspeler in een bleekselderijsalade.

Wat is bleekselderij?

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij is een stronk met jonge stengels van de selderijplant (de knolselderij). De smaak is kruidig en aromatisch. Daarmee is het een echte favoriet in de keuken. Vooral in Italië zijn ze dol op bleekselderij. Veel gerechten beginnen daar met ‘soffrito’: een mengsel van ui, wortel en bleekselderij. Je kunt bleekselderij verder goed gebruiken in salades, of de stengels verwerken in een smoothie of sapje.

Is bleekselderij gezond?

Bleekselderij valt binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. De groene stengels zijn van nature rijk aan vitamine A en C.

Is bleekselderij gezond?
Bleekselderij: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Bleekselderij: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt bleekselderij het beste bewaren in de koelkast: ongeveer 1 week. Op de fruitschaal blijft bleekselderij een dag of 5 goed. Je kunt bleekselderij ook invriezen. Snijd het in stukjes en kook kort. Laat afkoelen en doe in een goed afsluitbaar bakje of zakje. In de vriezer is bleekselderij 1 jaar houdbaar. Haal het de dag voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Je kunt bleekselderij opwarmen door hem op laag vuur al roerend te verwarmen in een beetje olijfolie.

Bleekselderij-komkommersalade

Bleekselderij-komkommersalade

  1. Maak in een schaal een vinaigrette van de mosterd, azijn en olie. Snijd de dille fijn, voeg toe en snijd de bleekselderij in stukjes. Snijd de komkommer in halve plakjes. Voeg alles toe aan de vinaigrette en meng goed.
  2. Verkruimel de kaas en strooi over de salade. Breng op smaak met peper en zout.