Picanha
Picanha

Picanha

Picanha, of ‘staartstuk’, is een heel smaakvol stuk rundvlees dat vooral in Zuid-Amerika razend populair is. Bereid ’m in de oven of lekker op de barbecue.

Wat is picanha?

Wat is picanha?

Picanha is rundvlees. Het heeft een driehoekige vorm en ligt op de rug van de koe, vlak voor de staart. De punt van het vlees is het zachtst. Kenmerkend voor picanha is het vetrandje, dat zorgt voor veel smaak en het vlees beschermt tegen uitdrogen. Picanha wordt veel gegeten in Zuid-Amerika, maar is hier nog relatief onbekend. Snijd het staartstuk voor het serveren altijd tegen de draad in in dunne plakjes, met een scherp mes zonder kartels. Tegen de draad in snijden doe je door te kijken hoe de ‘groeven’ in het vlees lopen. Dat zijn de spiervezels. Lopen die horizontaal, dan moet je verticaal snijden, en andersom. Zo zorg je ervoor dat het vlees mals blijft.

Hoe bereid je picanha?

Picanha doet het heel goed op de barbecue, maar garen in de oven kan ook. Doordat het staartstuk in een punt loopt, zal de garing niet helemaal gelijkmatig verlopen. Bak de Picanha in een hete pan 2 minuten op de vetkant. Draai het vlees vervolgens om en bak het 4 minuten op de andere zijde. Leg het vlees in een ovenschaal met de vetzijde naar boven. Zet het in de oven bij 50 – 52 ℃. Picanha heeft al veel smaak van zichzelf, maar je kunt ’m voor het bakken marineren met een mengsel van specerijen: een ‘rub’, zoals deze picanha met kruidenrub. Kerf hiervoor eerst de vetlaag kruislings in en smeer daarna in met de specerijen. Zo dringt de smaak beter door in het vlees

Hoe bereid je picanha?
Picanha van de BBQ met kruidenrub

Picanha van de BBQ met kruidenrub

Ingrediënten

8 personen

2 el

venkelzaad

4 tenen

knoflook

½ tl

zeezout

4 tl

paprikapoeder

2 tl

verse tijm

1 tl

chilipoeder

2

medium handsinaasappels

1 kg

picanha

Dit heb je nodig

  • gasbarbecue

  • vijzel

  1. Zet de barbecue aan. Maal het venkelzaad in de vijzel. Voeg de knoflook en het zout toe en maal tot gladde pasta. Meng de rest van de kruiden door de rub. Rasp de oranje schil van de sinaasappels boven de rub. Dep de picanha droog met keukenpapier en snijd het vet kruislings in. Wrijf het vlees rondom in met de rub. Gril met de vetrand naar beneden op hoog vuur 3 min. Keer om, draai het vuur laag. Sluit de barbecue en gril tot een kerntemperatuur van 56 °C. Dit duurt ca. 20 min. Neem het vlees van de barbecue en wikkel in aluminiumfolie. Laat 10 min. rusten. Snijd vervolgens in dunne plakken en serveer.

Direct aan de slag