Raapstelen
Raapstelen

Raapstelen

Raapstelen = lente. De lichtpittige blaadjes hebben iets weg van jonge spinazie en rucola. Gebruik ‘m voor extra smaak aan je soep, salade, risotto of stamppot.

Wat zijn raapstelen?

Wat zijn raapstelen?

Raapstelen, een van de vergeten groenten, wordt vooral in het voorjaar gebruikt. Raapstelen zijn namelijk een echte seizoensgroente die je grotendeels in maart tot en met juni zal tegenkomen. Deze voorjaarsgroente wordt geteeld van de meiknol. Raapstelen, ook wel bekend als keeltjes of kelen, zien eruit als groene langwerpige blaadjes aan een knapperige steel en worden vaak in bosjes verkocht bij de supermarkt. Koken, stoven, roerbakken, verwerken in een salade of in een soep, met raapstelen kan je alle kanten op!

Wat is de smaak van raapstelen?

Raapstelen zijn vergelijkbaar met rucola en jonge spinazie door de lichtpittige smaak. Rauw zijn raapstelen heerlijk in een couscoussalade of op een crostini met pijnboompitten en citroen. Maar probeer ze ook eens te verwerken in een lekkere stamppot met katenspek en bosui of in een paddenstoelensoep met raapstelen pesto. Varieer erop los!

Wat is de smaak van raapstelen?
Raapstelen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Raapstelen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt raapstelen het beste in de koelkast bewaren in een open zak in de groentelade. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar. Invriezen kan ook. Blancheer de raapstelen ongeveer 2 minuten en stop ze daarna gelijk in een afgesloten zakje of bakje in de vriezer. Hier zijn ze maximaal 12 maanden houdbaar. Om raapstelen op te warmen kun je ze direct in kokend water leggen om te koken of in een hete pan om te wokken. Ontdooien is niet nodig.

Crostini’s met raapstelen, pijnboompitten en citroen

Crostini’s met raapstelen, pijnboompitten en citroen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de kapjes van het brood en de rest in 20 sneetjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Doe 2 el olie in een kommetje, pers de knoflook erboven en roer door. Bestrijk de sneetjes brood met de knoflookolie. Bak de crostini’s in het midden van de oven in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
  3. Rasp de gele schil van de citroen en pers een halve vrucht uit. Rasp de kaas en snijd de raapstelen grof.
  4. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de raapstelen 2 min. Neem de pan van het vuur en schep de pijnboompitten, kaas en het citroenrasp en -sap erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Verdeel het raapstelenmengsel over de crostini’s en serveer.