Aardpeer
Aardpeer

Aardpeer

De aardpeer is grillig van buiten, zoet van binnen. De smaak wordt door sommigen omschreven als ‘artisjok met een nootachtige smaak’; anderen herkennen er de smaak van oesters in. Hoe dan ook, het is een goeie peer, deze knol. Probeer ‘m eens uit.

Wat is een aardpeer? 

Wat is een aardpeer? 

Aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd, is een wintergroente die vroeger volop gekweekt en gegeten werd. In de loop der tijd moest hij echter plaats maken voor de aardappel. De smaak van de aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het beste te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig. Zeker als je ‘m kookt, komt de zoete smaak naar voren. Wist je dat de aardpeer familie van de zonnebloem is? Hij heeft ook hele mooie bloemen. Maar hij is niet enkel mooi om naar te kijken, hij is ook lekker om op te eten.

Hoe kan je aardpeer bereiden? 

Aardpeer kan je op veel manieren bereiden. Je kunt ‘m bakken, stomen, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen of ovenschotels. Het is ook lekker om er een puree van te maken! Je hoeft een aardpeer niet te schillen voor je hem opeet, maar was ‘m wel goed. Als je ‘m toch wilt schillen, is het beter om dat te doen als hij al gekookt is. Dan gaat de schil er gemakkelijker af. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere knol aan de slag te gaan?

Hoe kan je aardpeer bereiden? 
Aardpeer: hoe bewaren, invriezen of opwarmen?  

Aardpeer: hoe bewaren, invriezen of opwarmen?  

Na aankoop van je aardpeer kan je ‘m nog 4 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Aardpeer kan je beter niet invriezen, hierdoor verliest hij zijn structuur. Wel zou je er dan nog een lekkere soep van kunnen maken.

Geroosterde aardperen met rozemarijn maken

Geroosterde aardperen met rozemarijn maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn. Snijd de ui in parten. Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in parten. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de tenen knoflook los en leg ze tussen de aardperen. Bestrooi met de rozemarijn en leg de ui ertussen.
  3. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout. Rooster de groente in ca. 45 min. in het midden van de oven gaar.