Havermelk
Havermelk

Havermelk

Plantaardige haverdrink maak je heel eenvoudig van maar twee ingrediënten: haver en water. Hoe? Wij laten het je zien, en we delen meteen onze favoriete haverdrinkrecepten. Want behalve in je haverlatte is het bijvoorbeeld ook heerlijk in een smoothiebowl of pap.

Havermelk maken

Havermelk maken

  1. Week de havermout minimaal 6 uur of een nacht in ruim water. Giet af (het weekwater wordt niet gebruikt) en spoel de geweekte havermout in een zeef onder koud stromend water.
  2. Doe de haver met het water in de blender. Maal in 2 min. fijn. Schenk het mengsel in delen door de zeef. Druk eventueel met een lepel voorzichtig aan, zodat alle vocht eruit komt.
  3. Breng op smaak met de ahornsiroop. Bewaar afgedekt in de koelkast. Even schudden voor gebruik.
Wat is havermelk?

Wat is havermelk?

Haverdrink is plantaardige 'melk' gemaakt van havervlokken, water en eventueel wat zoetstof of specerijen. De drank is populair om op te schuimen als een echte barista. Zo kan haverdrink zorgen voor het perfecte plantaardige schuim op je kop koffie. Wil je heel de dag door plantaardig koken? Dan is havermelk ook een goede vervanger voor koemelk in (bechamel)saus, pannenkoeken of bijvoorbeeld je havermout-ontbijtje. Dubbel haver!

Haverdrink maken: hoe doe je dat?

Haverdrink maak je heel eenvoudig door in een blender 100 gram havervlokken of havermout met 850 ml water te mengen. Door de haver hiervoor een nachtje te laten weken, wordt de drink nog iets gladder. Voeg eventueel specerijen toe, zoals vanille, kaneel of kardemom, en een zoetstof zoals honing of ahornsiroop. Giet de vloeistof door een schone theedoek. Voilá: zelfgemaakte haverdrink! In de koelkast kun je zelfgemaakte haverdrink goed afgedekt ongeveer 2 dagen bewaren. Schud goed voor gebruik. Je kunt ervoor kiezen om meer of juist minder havermout te gebruiken: de haverdrink wordt dan dikker of dunner. Het pulp dat overblijft, kun je door je smoothies mengen. Of vervang hiermee een deel van de noten in deze dadelballetjes.

Haverdrink maken: hoe doe je dat?
Is havermelk gezond?

Is havermelk gezond?

Je kunt haverdrink qua voedingswaarden niet vergelijken met melk. Daarin zitten vitamines en mineralen die aan haverdrink niet altijd zijn toegevoegd, en in haverdrink zit veel minder eiwit. Hoewel de voedingswaarden dus niet vergelijkbaar zijn met melk, is haverdrink wél op dezelfde manier te gebruiken. In smoothies, in pap of in je koffie. Handig dus als je plantaardig eet! Als je glutenvrije havermout gebruikt, is zelfgemaakte haverdrink glutenvrij. Let daarbij goed op het etiket. Haver is namelijk van nature glutenvrij, maar de reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoorten schaart, is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dat kan gebeurd zijn tijdens de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij). Ditzelfde geldt voorkant-en-klare haverdrink.

Havermelk, haverdrink of haverdrank?

Hoewel haverdrink vaak havermelk genoemd wordt, mag die term wettelijk gezien niet gebruikt worden. Om verwarring te voorkomen, zijn zuivelnamen als melk, kaas en boter beschermde aanduidingen. Melk mag alleen melk heten als het is verkregen uit de melkklieren van een dier. Op de verpakking van plantaardige ‘melk’-soorten staat dus ‘drink’ of ‘drank’ en geen ‘melk’.

Havermelk, haverdrink of haverdrank?