Sojamelk
Sojamelk

Sojamelk

In een smoothie, om pannenkoeken mee te bakken of zelfs om vegan mayonaise mee te maken: sojadrink – ook wel bekend als ‘sojamelk’ – is een veelzijdig ingrediënt in de plantaardige keuken.

Hoe maak je pannenkoeken met sojadrink?

Hoe maak je pannenkoeken met sojadrink?

  1. Prak de helft van de bananen en snijd de rest van de banaan in plakjes. Klop in een kom de eieren met de geprakte bananen, Alpro Go On, bakpoeder, kaneel, het amandelmeel en eventueel zout met een garde.
  2. Verhit telkens 1 tl olie in een koekenpan op hoog vuur en bak 2 à 3 dikke pannenkoekjes van ca. Ø 10 cm. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten in ca. 3 min. goudbruin en gaar. Herhaal met de rest van het beslag.
  3. Serveer met de plakjes banaan, de bramen, ahornsiroop en het kokosrasp.
Is soja gezond?

Is soja gezond?

Sojadrink is volgens Het Voedingscentrum gezond als er minder dan 6 gram suiker per 100 gram in zit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd. Als dat het geval is, staat het in de Schijf van Vijf. De voedingswaarde van sojadrink verschilt per soort.

Zelf sojadrink maken

Je kunt zelf sojadrink maken. Begin met het weken van gedroogde sojabonen, ongeveer 1 nacht. Giet de volgende dag de bonen af en voeg schoon water toe. Gebruik per 100 gram sojabonen 1 liter water. Pureer in een blender tot een dunne puree. Giet de puree door een schone theedoek. Breng de sojadrink aan de kook met eventueel een snuf zout en/of een zoetstof als honing of suiker en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Laat afkoelen. In de koelkast kun je sojadrink ongeveer 2 dagen bewaren.

Zelf sojadrink maken

Is het sojamelk, sojadrink of sojadrank?

Hoewel sojadrink vaak sojamelk genoemd wordt, mag die term wettelijk gezien niet gebruikt worden. Om verwarring te voorkomen, zijn zuivelnamen als melk, kaas en boter beschermde aanduidingen. Melk mag alleen melk heten als het is verkregen uit de melkklieren van een dier. Op de verpakking van plantaardige ‘melk’-soorten staat dus ‘drink’ of ‘drank’ en geen ‘melk’.

Is sojadrink geschikt voor baby's?

Plantaardige alternatieven voor melk, waar sojadrink ook onder valt, zijn niet geschikt voor baby’s onder de 6 maanden. Ook na 6 maanden blijft moedermelk of opvolgmelk van koeien- of geitenmelk volgens Het Voedingscentrum beter dan sojadrink. Voor kinderen ouder dan 1 moet een volwaardig plantaardig alternatief voldoende eiwit hebben én moet er calcium en vitamine B12 aan zijn toegevoegd.

Is sojadrink geschikt voor baby's?