Koolhydraatarm diner
Koolhydraatarm diner

Koolhydraatarm diner

Wil je minder koolhydraten eten tijdens het avondeten? Met deze tips en suggesties eet jij met gemak een volwaardig én koolhydraatarm diner*.
*De criteria voor Allerhande-recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Koolhydraatarm diner: courgettelasagne

Koolhydraatarm diner: courgettelasagne

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de olie in de hapjespan en fruit de knoflook 1 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de oregano toe en bak het vlees in 2 min. rul. Voeg de roerbakgroente toe en bak 5 min. mee. Schenk de passata erbij en laat 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper.
  2. Schaaf ondertussen met de kaasschaaf of dunschiller linten van de courgette. Snijd de mozzarella in plakken. Verdeel ⅓ deel van de courgettelinten over de ovenschaal. Schep de helft van de gehaktsaus erover en maak zo nog een laag en eindig met courgettelinten. Leg de mozzarella-plakjes erop en bak de lasagne in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
  3. Garneer de lasagne met de tuinkers en bestrooi met wat versgemalen peper.
Low carb recepten: wanneer is iets koolhydraatarm?

Low carb recepten: wanneer is iets koolhydraatarm?

Iets is koolhydraatarm als het weinig koolhydraten bevat. Klinkt logisch, maar wat houden die koolhydraten dan in? Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor sachariden (o.a. suikers, zetmeel en vezels), en komen van nature voor in bepaalde ingrediënten. Voor Allerhande ontwikkelen we recepten onder de noemer koolhydraatbewust. De criteria voor deze recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Die gaan uit van een matige koolhydraatbeperking van max. 150 gram koolhydraten per dag.

Wat zijn koolhydraatarme producten?

Wil je koolhydraatarm/-bewust eten, dan is het belangrijk een bewuste productkeuze te maken in je dieet:

  • Wél, o.a.: groenten & fruit, noten, zaden & pitten, onbewerkt(e) vis, kip & vlees (niet te veel) en ongezoete zuivel

  • In beperkte mate: volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten

  • Zo min mogelijk: aardappelproducten, witte pasta, rijst, mie, producten met toegevoegde suikers (zoals snoep, koek en gebak, frisdranken & sappen)

Wat zijn koolhydraatarme producten?
Wat zijn koolhydraatarme groenten?

Wat zijn koolhydraatarme groenten?

Koolhydraatarme groenten zijn groenten waar weinig zetmeel, suikers en vezels (koolhydraten) in zitten. Daarom bevatten zoete groenten en groenten rijk aan zetmeel (pompoen, mais) meer koolhydraten dan andere groenten. Groene groenten (zoals broccoli, groene asperges, spinazie, paksoi, spruitjes, avocado, courgette en boerenkool) en kolen (zoals spitskool, rodekool, bloemkool) zijn over het algemeen allemaal goede koolhydraatarme keuzes.