Koolhydraatarm ontbijt
Koolhydraatarm ontbijt

Koolhydraatarm ontbijt

Koolhydraatarm ontbijt maken? Met deze tips en recepten maak je een heerlijk low carb ontbijt*, dat nog voedzaam is ook. *De criteria voor Allerhande-recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Koolhydraatarm ontbijt maken van havermout met aardbeiensaus en pompoenpitten: zo doe je dat

Koolhydraatarm ontbijt maken van havermout met aardbeiensaus en pompoenpitten: zo doe je dat

  1. Verhit een steelpan zonder olie of boter en rooster de pompoenpitten ca. 3 min. op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord.
  2. Breng ondertussen in een steelpan de amandeldrink aan de kook. Voeg de havermout toe en laat ca. 10 min. koken. Roer af en toe. Schep de lijnzaad erdoor en zet het vuur uit.
  3. Verwarm in een andere kleine pan de aardbeien, breng op smaak met het anijszaad. Prak met een vork tot een puree.
  4. Verdeel de havermoutpap over komen en swirl de aardbeiensaus erdoor. Bestrooi met de pompoenpitten. Serveer direct.
Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten bestaan uit sachariden, ook wel bouwstenen genoemd. Zo heb je monosachariden (de naam zegt het al, één sachariden) en disachariden (bestaande uit twee sachariden), hieronder vallen suikers. Zijn er negen of meer sachariden aan elkaar geketend? Dan krijg je zetmeel. O.a. (wit)brood, pasta, rijst en aardappelen (voor veel mensen bekend als koolhydraten) zijn rijk aan zetmeel. Koolhydraten zijn net als vetten en eiwitten macronutriënten en daarmee een bron van energie.

Hoe maak je een koolhydraatarm ontbijt?

Ook met een koolhydraatarm dieet zijn er talloze ontbijtmogelijkheden. Ontbijt je graag met yoghurt of kwark? Kies dan voor een ongezoete variant en ga voor noten, zaden en pitten on top. Lekker vullend én koolhydraatarm. Ontbijt je graag met brood? Dan is dit pindakaasbrood voor jou dé uitkomst. Binnen 10 minuten staat-ie al in de oven. Zin in iets warms? Dan zijn deze gestoofde eieren jouw go-to. Zo heb je meteen bij het ontbijt al een deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten gegeten, lekker!

Hoe maak je een koolhydraatarm ontbijt?
Hoeveel koolhydraten mag je per dag?

Hoeveel koolhydraten mag je per dag?

Voor Allerhande ontwikkelen we recepten onder de noemer koolhydraatbewust. De criteria voor deze recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Die gaan uit van een matige koolhydraatbeperking van max. 150 gram koolhydraten per dag. Naast het aantal koolhydraten wordt er ook gelet op de voedingswaardensamenstelling (aantal calorieën, verzadigd vet, vezels en zout), de hoeveelheid groente en peulvruchten en op het toegevoegd suikergehalte.