Omelet
Omelet

Omelet

Zin in een gerecht met een klein prijsje én dat snel gepiept is? Maak een omelet. Klop het ei los en laat het stollen in de pan, eventueel met extra ingrediënten. Wist je dat een omelet echt goed geluk is als ‘ie smeuïg en luchtig is?

Boerenomelet

Boerenomelet

  1. Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag de boter en bak het spek en de groenten al omscheppend ca. 5 min. Klop in een kom de eieren los met de room. Snijd de bieslook fijn en klop door het eimengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Schenk het eimengsel bij het spek en de groenten in de pan. Laat het ei op matig vuur in ca. 15 min. stollen. Laat de omelet uit de pan op een schaal glijden en snijd in vieren. Serveer met sla en geroosterd volkorenbrood met knoflookboter.
Hoe varieer je met een omelet?

Hoe varieer je met een omelet?

Met een basis omelet kun je veel variëren. Je kunt aan het eimengsel extra ingrediënten toevoegen, zoals melk, room of kaas. De toevoeging van gepureerde groenten zoals spinazie, rode biet of zoals in deze omelet met kruiden geeft het eigerecht een andere kleur. Je kunt de omelet hartig (met groente) of zoet (met rood fruit) maken, zoals deze schuimomelet. Je kunt ’m ook vullen en oprollen, zoals bij deze omeletwraps, en die eventueel in rolletjes snijden. Door omeletten op elkaar te stapelen, kun je er een taart van maken.

Omelet uit de oven: kan dat?

Je kunt een omelet in de oven maken. In het Italiaans wordt dit ‘frittata’ genoemd. Aan het eimengels worden vaak groenten en eventueel andere smaakmakers zoals kaas en verse kruiden toegevoegd. Je kunt een omelet ook in de airfryer maken. Dit wordt ook wel een air-omelet genoemd. Hiervoor vul je het bakaccessoire (de airfryer-bakplaat) of een kleine springvorm met het eimengsel.

Omelet uit de oven: kan dat?
Omelet: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Omelet: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Een omelet kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 1 dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. Omdat ei rubberachtig van textuur wordt als je het invriest, kun je een omelet beter niet invriezen.