Tofu

Tofu

Een dagje geen vlees? Kies eens voor tofu! Deze neutraal smakende vegetarische keuze neemt - net als tempeh - veel smaak op bij het marineren. Zo kun je tofu eenvoudig naar eigen smaak pimpen.

Hoe gebruik je tofu?

Hoe gebruik je tofu?

  1. Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in blokjes van 1 cm.
  2. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Was de halve rode peper en snijd het steeltje eraf. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de halve peper in ringetjes. Snijd de koriander grof. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de broccoli in roosjes.
  3. Doe de noedels in een grote kom en schenk er 1 liter kokend water over. Laat 4 min. wellen. Giet af en spoel koud onder stromend water.
  4. Verhit ondertussen de helft van de olie in een koekenpan en bak de tofu op middelhoog vuur in 8 min. krokant. Schep regelmatig om. Neem met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Schep om met de helft van de teriyakisaus en houd warm onder folie.
  5. Verhit ondertussen de rest van de olie in de wok en bak de broccoli en spitskool 3 min. op hoog vuur. Voeg de knoflook, rode peper en gember toe en bak 2 min. al omscheppend op hoog vuur. Voeg de noedels toe en verwarm 1 min.
  6. Verdeel de groenten over de borden, schep de tofu erop, garneer met de koriander en bestrooi met het sesamzaad. Serveer de rest van de teriyakisaus erbij.
Wat is tofu?

Wat is tofu?

Zoals kaas wordt gemaakt van gestremde melk, zo wordt tofu gemaakt van gestremde sojamelk. Er bestaat zowel een stevige, compacte als een zachte, zijden variant, afhankelijk van hoeveel vocht eruit wordt geperst. Omdat tofu veel eiwitten bevat, is het een goede vegetarische keuze.

Tofu bakken: hoe doe je dat?

Voor een krokante korst laat je de tofu eerst goed uitlekken. Snijd of verkruimel de tofu in stukken en dep goed droog met keukenpapier of druk er met behulp van een theedoek zo veel mogelijk vocht uit. Door met een vork in de tofu te prikken, kan marinade nog dieper doordringen. Dep na het marineren (minimaal 5 minuten, maar lekkerder is een hele nacht) droog met keukenpapier of laat de tofu uitlekken in een vergiet. Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en roerbak de tofu in 10 tot 11 minuten krokant. Schep regelmatig om.

Tofu bakken: hoe doe je dat?
Tofu: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Tofu: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Tofu kun je in de koelkast 7 dagen bewaren, mits je het in een goed afgesloten bakje bewaart en het water elke dag ververst. In de vriezer is tofu 5 maanden houdbaar. Vries de blokjes wel los van elkaar in, en doe ze pas bevroren bij elkaar in een diepvrieszak of -bak. Haal de tofu een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep goed droog of druk er met behulp van een theedoek zo veel mogelijk vocht uit voordat je de tofu bereidt.

Is tofu gezond?

Tofu past binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. Tofu is een bron van eiwit, ijzer en vitamine B1.

Is tofu gezond?