Gember
Gember

Gember

Van schijfjes verse gember in je thee, tot gemberbier of het bakje ingelegde gember bij je sushi; gember vind je terug in allerlei vormen en maten. Sommigen zweren erbij, anderen moeten even aan de smaak wennen. Maar wat is dit gele smaakbommetje voor iets, en waar kan je het allemaal voor gebruiken? En is het echt zo gezond als wordt beweerd?

Hoe kun je het beste gember bewaren?

Hoe kun je het beste gember bewaren?

Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.

Kun je gember invriezen?

Heb je een groot stuk gember over? Geen nood! Je kunt gember goed invriezen tot 12 maanden❄️. Op verschillende manieren zelfs! Hier een aantal opties:

  • Vries een stuk gemberwortel in z’n geheel in.

  • Snijd gember in plakjes, vries ze in en haal de plakjes na een paar uur van elkaar los. Zo kun je de gember voor gebruik makkelijker portioneren.

  • Vries geraspte of in blokjes gesneden gember in handige porties in met behulp van een ijsblokjesvorm.

Bevroren gember hoef je niet te ontdooien voor gebruik. Je kunt het direct uit de vriezer in je thee of curry verwerken.

Kun je gember invriezen?
Is gember gezond?

Is gember gezond?

Verse gember, gemberpoeder of ingelegde gember in azijn passen als smaakmaker in een gezond voedingspatroon. Er wordt veel beweerd over de gezondheidsvoordelen van gember. Zo zou gember helpen bij de spijsvertering, menstruatiepijn en heeft het een ontstekingsremmende werking. Er is alleen nog geen wetenschappelijk onderzoek wat dit onderbouwt. Wel zijn er enkele onderzoeken die laten zien dat gember het gevoel van (zwangerschaps-) misselijkheid iets af kan nemen. Het is alleen niet zo dat gember het misselijkheidsprobleem ook echt verhelpt.

Wat is de oorsprong van gember?

Gember is een wortelknol die komt van de gemberplant. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker en is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Het knolletje dat aan de plant groeit wordt als geheel verkocht, maar je vindt het ook in allerlei andere vormen terug: gedroogd als poeder, ingelegd in suikerstroop als stemgember, ingelegd in azijn als sushigember of gehakt in een potje.

Wat is de oorsprong van gember?
Gemberthee

Gemberthee

  1. Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken.
  2. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker). Verdeel de prikkers over glazen. Giet het kokende water over en laat 1 min. staan. De prikkers met gember kun je een aantal keer hergebruiken.